Close Menu
  • ZDRAVLJE
    • Bolesti i simptomi
    • Žensko zdravlje i trudnoća
    • Lijekovi i prirodni lijekovi
    • Pregledi i dijagnostika
  • KALKULATOR
    • Znanstveni Kalkulator
    • KW u KS
    • Online Kalkulator
    • Kreditni Kalkulator
    • Izračun Postotaka
    • PDV Kalkulator
    • Kalkulator Uvoza
    • Kalkulator Datuma
    • Bruto u Neto
    • Kalkulator Kalorija
  • TEHNOLOGIJA
    • Društvene mreže
    • Mobilni uređaji i aplikacije
    • Internet i web servisi
    • E-usluge i digitalni identitet
  • FINANCIJE
    • Bankarstvo i kartice
    • Dionice i ulaganja
    • Porezi i državne naknade
    • Posao i karijera
  • HRANA I KUHANJE
    • Priprema jela
    • Voće i povrće
    • Morski plodovi
    • Slatkiši i deserti
  • ZABAVA I KULTURA
    • UČENJE
    • Vozačka dozvola i promet
    • Igre i zabava
  • RELIGIJA
    • Molitve i krunice
    • Kršćanstvo
Facebook X (Twitter) Instagram
Facebook
A Kako: Kompletan Vodič s Odgovorima na Sve Što Trebate
Prijavi Se
  • ZDRAVLJE
    • Bolesti i simptomi
    • Žensko zdravlje i trudnoća
    • Lijekovi i prirodni lijekovi
    • Pregledi i dijagnostika
  • KALKULATOR
    • Znanstveni Kalkulator
    • KW u KS
    • Online Kalkulator
    • Kreditni Kalkulator
    • Izračun Postotaka
    • PDV Kalkulator
    • Kalkulator Uvoza
    • Kalkulator Datuma
    • Bruto u Neto
    • Kalkulator Kalorija
  • TEHNOLOGIJA
    • Društvene mreže
    • Mobilni uređaji i aplikacije
    • Internet i web servisi
    • E-usluge i digitalni identitet
  • FINANCIJE
    • Bankarstvo i kartice
    • Dionice i ulaganja
    • Porezi i državne naknade
    • Posao i karijera
  • HRANA I KUHANJE
    • Priprema jela
    • Voće i povrće
    • Morski plodovi
    • Slatkiši i deserti
  • ZABAVA I KULTURA
    • UČENJE
    • Vozačka dozvola i promet
    • Igre i zabava
  • RELIGIJA
    • Molitve i krunice
    • Kršćanstvo
A Kako: Kompletan Vodič s Odgovorima na Sve Što Trebate
Home»HRANA I KUHANJE»Voće i povrće
Voće i povrće

Kako Spremiti Kesten: Čuvanje Za Zimu I Najbolji Recepti

Jurica SinkoBy Jurica Sinko18 rujna, 2025Updated:18 rujna, 202514 Mins Read
Facebook Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Telegram Email
fotografija koja prikazuje kako spremiti kesten zarezivanjem kore u obliku slova x
Popis sadržaja
  • Ključni Zaključci
  • Kako Prepoznati Savršen Kesten Za Spremanje?
    • Na Što Trebam Paziti Prilikom Skupljanja U Šumi?
    • A Što Ako Kupujem Kestene Na Tržnici?
  • Koji Su Najbolji Načini Za Čuvanje Kestena Kroz Zimu?
    • Mogu Li Jednostavno Ostaviti Kestene U Vreći?
    • Kako Pripremiti Kestene Za Zamrzavanje?
    • Postoji Li Način Da Ih Zamrznem S Ljuskom?
  • Pečeni Kesten – Postoji Li Tajna Savršenstva?
    • Kako Ih Pripremiti Za Pečenje U Pećnici?
    • A Što Je S Pečenjem Na Tavi Ili Otvorenoj Vatri?
  • Što Sve Mogu Napraviti Od Kuhanih Kestena?
    • Kako Se Pravi Onaj Fini Kesten Pire Koji Svi Vole?
    • Imate Li Ideju Za Neka Slana Jela S Kestenom?
  • Krije Li Kesten I Neke Zdravstvene Prednosti?
  • Jesen U Vašem Zamrzivaču
  • Često postavljena pitanja za Kako Spremiti Kesten

Jesen ima svoj miris. To je miris vlažne zemlje, opalog lišća i, naravno, pečenog kestena. Dovoljno je samo proći gradskim trgom u listopadu i taj topli, slatkasti dim odmah budi uspomene. Mene osobno vrati u djetinjstvo, u maglovita jutra i šetnje šumom s djedom, gdje smo drvenim štapovima vješto izvlačili sjajne plodove iz bodljikavih ježica. Kesten nije samo hrana.

On je doživljaj. Ali, što kada sezona prođe? Kako sačuvati taj komadić jeseni za duge, hladne zimske dane? Upravo je to pitanje na koje ćemo danas odgovoriti. Pokazat ću vam sve tajne, od branja i kupovine do zamrzavanja i kuhanja. Otkrit ćemo zajedno kako spremiti kesten na najbolji mogući način, tako da u njegovom okusu možete uživati kad god poželite.

Ovo je vaš potpuni vodič.

Više iz kategorije Voće i povrće:

Kako Ukiseliti Masline

Kako Ukiseliti Kupus

Ključni Zaključci

  • Pravilan odabir je pola posla: Uvijek birajte sjajne, teške i čvrste plodove bez rupica ili oštećenja. To je prvi korak do uspješnog spremanja kestena.
  • Blanširanje prije zamrzavanja: Kratko kuhanje (blanširanje) i guljenje kestena prije stavljanja u zamrzivač drastično olakšava kasniju upotrebu i čuva kvalitetu ploda.
  • Više načina čuvanja: Kestene možete čuvati sirove na kraći period, zamrznuti sirove ili blanširane za dugotrajno skladištenje, ili ih odmah pretvoriti u pire koji se također može zamrznuti.
  • Svestranost u kuhinji: Iako je pečenje najpoznatiji način pripreme, kuhani kesten je temelj za brojna slatka i slana jela, od juha i nadjeva do slavnog kesten pirea.

Kako Prepoznati Savršen Kesten Za Spremanje?

Prije nego što uopće počnemo razmišljati o receptima i zamrzivačima, moramo se vratiti na sam početak. Na izvor. Kvaliteta konačnog proizvoda, bio to pečeni kesten ili raskošna torta, izravno ovisi o kvaliteti ploda koji ste odabrali. Loš kesten ne može dati dobar rezultat, ma koliko se trudili. Stoga je presudno znati prepoznati onaj pravi, zdravi i ukusni plod.

Ovo je vještina koja se uči iskustvom, ali nekoliko jednostavnih smjernica može vam nevjerojatno pomoći, bilo da ste se uputili u šumu ili na lokalnu tržnicu. Ne preskačite ovaj korak. On je temelj svega.

Na Što Trebam Paziti Prilikom Skupljanja U Šumi?

Skupljanje kestena u šumi za mene je više od obične berbe. To je ritual. Sjećam se kako mi je djed govorio: “Gledaj pod noge, ali gledaj i gore.” Učio me da su najbolji oni kesteni koji su sami ispali iz svoje bodljikave ljuske, ježice. Kada ježica pukne i otvori se na tlu, to je znak da je plod unutra potpuno zreo.

Najvažnije pravilo u šumi je razlikovati pitomi kesten (Castanea sativa) od divljeg kestena (Aesculus hippocastanum). Divlji kesten je otrovan i ne smije se jesti. Srećom, razlika je očita. Plod pitomog kestena je manji, plosnatiji s jedne strane i ima prepoznatljiv “repić” na vrhu. Njegova bodljikava ježica ima guste, tanke i vrlo oštre bodlje. S druge strane, divlji kesten je savršeno okrugao i sjajan, a njegova ježica ima rijetke i tupe bodlje. Jednom kad vidite oba, zabuna je gotovo nemoguća.

A Što Ako Kupujem Kestene Na Tržnici?

Ako nemate priliku otići u šumu, tržnica je iduće najbolje mjesto. Ovdje vrijede druga pravila. Ne možete vidjeti ježicu, ali možete dobro pregledati sam plod. Evo mog malog testa u tri koraka.

Prvo, izgled. Ljuska mora biti sjajna, glatka i bez vidljivih oštećenja. Mat, smežurana ljuska znak je da kesten gubi vlagu i da je star. Drugo, dodir. Uzmite kesten u ruku i lagano ga stisnite. Mora biti čvrst. Ako osjetite da ima zračnog prostora između ljuske i ploda, ili ako je ljuska mekana, preskočite ga. Treće, i najvažnije, potražite sitne rupice. I najmanja crna točkica može biti ulazna rupa za crva. Takve kestene obavezno izbjegavajte.

Težina je također dobar pokazatelj. Zdrav, svjež kesten trebao bi se osjećati relativno teškim za svoju veličinu. Lagani kesten je vjerojatno suh ili pokvaren iznutra. Ne ustručavajte se pažljivo pregledati svaki plod koji kupujete. Bolje potrošiti nekoliko minuta više na tržnici nego kasnije kod kuće baciti pola kupljene količine.

Koji Su Najbolji Načini Za Čuvanje Kestena Kroz Zimu?

Uspjeli ste! Donijeli ste kući vrećicu savršenih, sjajnih kestena. Miris jeseni ispunio je vašu kuhinju. No, što sada? Sezona kestena je kratka i ako želite uživati u njima i nakon što vani padne snijeg, morate ih pravilno uskladištiti. Postoji nekoliko provjerenih metoda, a svaka ima svoje prednosti i mane, ovisno o tome za što kasnije planirate koristiti kestene.

Zaboravite na komplicirane procedure. Čuvanje kestena je zapravo vrlo jednostavno, samo trebate slijediti nekoliko ključnih koraka. Krenimo redom, od najjednostavnije metode za kratkoročno čuvanje do one najbolje za dugotrajno zamrzavanje.

Mogu Li Jednostavno Ostaviti Kestene U Vreći?

Ovo je pitanje koje mi često postavljaju. Odgovor je: da, ali samo na vrlo kratko vrijeme. Ako planirate potrošiti kestene unutar tjedan do dva, možete ih čuvati na sobnoj temperaturi. Najbolje je staviti ih u mrežastu vrećicu ili papirnatu vrećicu s rupama kako bi zrak mogao cirkulirati. Nikako ih nemojte držati u zatvorenoj plastičnoj vrećici jer će se brzo upljesniviti zbog vlage.

Držite ih na hladnom, tamnom i prozračnom mjestu, poput smočnice. Na ovaj način mogu izdržati otprilike tjedan dana. Ako ih stavite u odjeljak za povrće u hladnjaku, produžit ćete im svježinu na možda dva do tri tjedna. Ipak, ovo je samo privremeno rješenje. Za pravo zimsko skladištenje, morat ćemo posegnuti za jačim oružjem – zamrzivačem.

Kako Pripremiti Kestene Za Zamrzavanje?

Ovo je, po mom mišljenju, najbolja metoda za dugoročno čuvanje kestena. Zahtijeva malo više truda u pripremi, ali vjerujte mi, isplati se. Kada usred siječnja izvadite vrećicu savršeno oguljenih kestena spremnih za kuhanje, bit ćete sami sebi zahvalni. Proces se sastoji od nekoliko koraka, a ključan je blanširanje.

Evo kako to radim:

  1. Pranje i zarezivanje: Prvo dobro operite kestene pod hladnom vodom. Zatim, uzmite mali, oštri nožić i na ravnoj strani svakog kestena zarežite “X”. Ovo je apsolutno presudno. Ne samo da će spriječiti pucanje tijekom kuhanja, već će i kasnije nevjerojatno olakšati guljenje.
  2. Blanširanje: U velikom loncu zakuhajte vodu. Kada voda proključa, pažljivo ubacite zarezane kestene. Kuhajte ih otprilike 3 do 5 minuta. Ne trebate ih skuhati do kraja, cilj je samo omekšati ljusku.
  3. Guljenje: Ovo je najzahtjevniji dio posla. Kestene vadite iz vruće vode šupljom žlicom, u manjim serijama, i gulite ih dok su još topli. Ako se ohlade, guljenje postaje prava muka. Trebate skinuti i vanjsku, tvrdu ljusku, i unutarnju, tanku kožicu gorkog okusa.
  4. Hlađenje i pakiranje: Kada ste ogulili sve kestene, pustite ih da se potpuno ohlade na sobnoj temperaturi. Ohlađene plodove spakirajte u vrećice za zamrzavanje ili plastične posude. Istisnite što više zraka iz vrećice, dobro zatvorite i označite datumom.

Tako pripremljeni kesteni mogu stajati u zamrzivaču i do godinu dana, spremni za sve vaše kulinarske avanture.

Postoji Li Način Da Ih Zamrznem S Ljuskom?

Da, postoji i brža metoda. Ako ste u žurbi, kestene možete zamrznuti i neoguljene. Proces je jednostavniji: operite ih, obavezno zarežite “X” na svakome i stavite ih izravno u vrećice za zamrzavanje.

Koja je prednost? Ušteda vremena u pripremi. Koji je nedostatak? Sve ono vrijeme koje ste uštedjeli morat ćete potrošiti kasnije, i to s kamatama. Zamrznuti kesteni s ljuskom se teže gule. Morat ćete ih prvo kratko prokuhati ili ispeći kako bi ljuska omekšala, a zatim se boriti s guljenjem. Ovu metodu preporučujem samo ako znate da ćete kestene kasnije koristiti isključivo za pečenje, gdje ih ionako ne morate potpuno oguliti prije konzumacije. Za kuhanje i pripremu pirea, uvijek se držite prve metode – blanširanja i guljenja prije zamrzavanja.

Pečeni Kesten – Postoji Li Tajna Savršenstva?

Ah, pečeni kesten. Sama pomisao na njega grije dušu. To je esencija jeseni. Miris koji se širi iz pećnice ili s tave dok kesteni pucketaju je neprocjenjiv. Iako se čini kao najjednostavnija stvar na svijetu, i tu postoje mali trikovi koji čine razliku između prosječnog i savršeno pečenog kestena – onog koji je mekan iznutra, lako se guli i ima onaj divni, slatkasti okus.

Nema tu neke velike filozofije, ali pažnja posvećena detaljima je ključna. Najvažniji korak, kao što smo već nekoliko puta spomenuli, događa se i prije nego što upalite pećnicu.

Kako Ih Pripremiti Za Pečenje U Pećnici?

Pečenje u pećnici je najčišći i najjednostavniji način za pripremu veće količine kestena odjednom. Prvi i apsolutno nezaobilazan korak je zarezivanje. Svaki, ali baš svaki kesten mora imati zarez u obliku slova “X” na svojoj ravnoj strani. Ako ovo preskočite, tlak unutar kestena će tijekom pečenja narasti i oni će eksplodirati u vašoj pećnici. Vjerujte mi, ne želite čistiti taj nered.

Jedan trik koji ja volim koristiti jest potapanje zalezanih kestena u zdjelu s toplom vodom na desetak minuta prije pečenja. Ovo će im dodati malo vlage i spriječiti da se isuše u pećnici, čineći ih mekšima i lakšima za guljenje. Nakon namakanja, dobro ih ocijedite i posušite. Zagrijte pećnicu na 200-210°C. Kestene rasporedite u jednom sloju na lim za pečenje, sa zarezom okrenutim prema gore. Pecite ih 15 do 25 minuta, ovisno o veličini. Znat ćete da su gotovi kada se ljuska na zarezu otvori i lagano uvije, a unutrašnjost postane zlatnožuta i mekana.

A Što Je S Pečenjem Na Tavi Ili Otvorenoj Vatri?

Ovo je ona romantična, starinska metoda. Pečenje na tavi, pogotovo onoj specijalnoj, šupljikavoj, daje kestenima poseban, lagano dimljeni šmek. Postupak pripreme je isti – zarezivanje je obavezno. Dobro zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. Stavite kestene u jednom sloju i pecite ih, često protresajući tavu, otprilike 20-ak minuta. Ključ je u stalnom miješanju kako bi se ravnomjerno ispekli sa svih strana, a da ne zagore.

Pečenje na otvorenoj vatri je vrhunski doživljaj, ali zahtijeva najviše pažnje. Koristite istu šupljikavu tavu s dugom drškom. Držite je iznad žara, ne direktno na plamenu, i neprestano je tresite. Kesteni će biti gotovi puno brže, ponekad i za 10-15 minuta. Bez obzira na metodu, pečene kestene odmah zamotajte u kuhinjsku krpu i pustite da odstoje pet minuta. Para koja se stvori unutar krpe dodatno će omekšati ljusku i guljenje će biti dječja igra.

Što Sve Mogu Napraviti Od Kuhanih Kestena?

Dok je pečeni kesten kralj ulične hrane i brzinskih jesenskih užitaka, kuhani kesten je tihi, svestrani radnik u kuhinji. On je temelj za neke od najfinijih slastica, ali i iznenađujuće ukusnih slanih jela. Kuhanjem kesten oslobađa svoju punu, kremastu teksturu i orašasti okus, otvarajući vrata cijelom jednom novom svijetu kulinarskih mogućnosti.

Kuhanje je jednostavno. Zarezane kestene stavite u lonac, prelijte hladnom vodom i kuhajte dok ne omekšaju, otprilike 20 do 30 minuta. Nakon toga slijedi onaj najteži dio – guljenje. I ovdje vrijedi pravilo da ih gulite dok su još topli. No, sav trud se isplati kada pred sobom imate zdjelu savršenih, zlatnih plodova spremnih za daljnju obradu.

Kako Se Pravi Onaj Fini Kesten Pire Koji Svi Vole?

Kesten pire. To je desert mog djetinjstva. Sjećam se svog prvog samostalnog pokušaja. Kuhinja je izgledala kao bojno polje. Bilo je komadića ljuske posvuda, prsti su mi bili crni, a ja sam bio uvjeren da od toga nikada neće biti ništa. Ali kada sam konačno protisnuo tu kuhanu masu kroz pasirku i dodao malo ruma i šećera, dogodila se čarolija. Taj okus… taj okus je bio vrijedan svakog truda.

Pravi domaći kesten pire neusporediv je s kupovnim. Evo osnovnog recepta. Na 500g očišćenih kuhanih kestena trebat će vam:

  • 100-150g šećera u prahu (po ukusu)
  • 1 vanilin šećer
  • 2-3 žlice ruma
  • Malo mlijeka ili slatkog vrhnja

Još tople kuhane kestene protisnite kroz pasirku za krumpir ili ih sameljite u multipraktiku. Ako koristite multipraktik, dodajte malo mlijeka kako biste dobili glatku smjesu. U protisnutu masu dodajte šećer u prahu, vanilin šećer i rum. Sve dobro izmiješajte. Ako je smjesa pregusta, dodajte žlicu po žlicu mlijeka ili vrhnja dok ne dobijete željenu konzistenciju. I to je to. Poslužite ga sa šlagom i uživajte u savršenstvu.

Imate Li Ideju Za Neka Slana Jela S Kestenom?

Apsolutno! Kesten je fantastičan u slanim kombinacijama, gdje njegova prirodna slatkoća stvara divan kontrast s drugim okusima. U mnogim europskim kuhinjama on je neizostavan dio jesenskih i zimskih jela, posebno onih svečanih. Savršeno se slaže s mesom, pogotovo s divljači i peradi, te s povrćem poput prokulica, kelja i gljiva.

Ako želite eksperimentirati, evo nekoliko ideja za početak:

  • Krem juha od kestena: Na maslacu prodinstajte luk i celer, dodajte kuhane kestene, podlijte pilećim ili povrtnim temeljcem, kuhajte dvadesetak minuta i sve skupa izblendajte u glatku kremu. Začinite muškatnim oraščićem i poslužite s prepečenim kockicama kruha.
  • Nadjev za piletinu ili puricu: Usitnjene kuhane kestene pomiješajte sa starim kruhom, lukom, začinskim biljem (kadulja, timijan) i malo maslaca. Ovim nadjevom napunite pticu prije pečenja. Rezultat je nevjerojatno sočno meso i preukusan prilog.
  • Prilog uz meso: Cijele kuhane kestene kratko prepecite na tavi s prokulicama i slaninom. To je jednostavan, a opet profinjen prilog koji će oduševiti sve.
  • Rizoto s kestenima i gljivama: Pripremite klasičan rižoto, a pred kraj kuhanja dodajte nasjeckane kuhane kestene i pirjane gljive (vrganji su idealni).

Mogućnosti su zaista brojne. Pustite mašti na volju i otkrijte slanu stranu ovog divnog ploda.

Krije Li Kesten I Neke Zdravstvene Prednosti?

Osim što je nevjerojatno ukusan i svestran, kesten je i prilično hranjiv. Često ga smatramo samo poslasticom, ali on je zapravo vrijedan dodatak prehrani, pogotovo u hladnijim mjesecima. Po svom sastavu više nalikuje žitaricama nego orašastim plodovima jer sadrži manje masti, a više škroba i vode.

Jedna od njegovih najvećih prednosti je što je prirodno bez glutena. To ga čini izvrsnom namirnicom za osobe s celijakijom ili intolerancijom na gluten. Kestenovo brašno može biti odlična zamjena za pšenično brašno u pripremi kruha, kolača i palačinki. Nadalje, dobar je izvor dijetalnih vlakana, koja su ključna za zdravu probavu i održavanje osjećaja sitosti. Bogat je i vitaminom C, što je prilično neobično za orašaste plodove, te vitaminima B skupine. Sadrži i važne minerale. Kako navodi Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu, kesten je bogat izvor mangana, bakra i kalija.

Ukratko, zdravstvene prednosti kestena uključuju:

  • Bogatstvo vlaknima za potporu probavnom sustavu.
  • Visok udio vitamina C koji jača imunitet.
  • Izvor minerala važnih za zdravlje kostiju i živčanog sustava.
  • Nedostatak glutena, što ga čini pogodnim za osjetljive osobe.

Dakle, sljedeći put kada budete uživali u pečenim kestenima ili porciji kesten pirea, sjetite se da ne ugađate samo svom nepcu, već činite i nešto dobro za svoje tijelo.

Jesen U Vašem Zamrzivaču

I eto nas na kraju našeg putovanja kroz svijet kestena. Prošli smo sve, od prepoznavanja onog savršenog ploda u šumi do stvaranja kulinarskih čuda u kuhinji. Nadam se da ste shvatili da kesten nije kompliciran. On je jednostavan, skroman plod koji traži samo malo pažnje i poštovanja. Sada kada znate kako spremiti kesten, kako ga sačuvati od zaborava u dubinama zamrzivača, sezona više ne mora završiti u studenom.

Ta toplina, taj miris, taj okus koji nas tako snažno veže uz jesen, sada može biti dio vaše zime. Jedino što vam preostaje je da zasučete rukave, nabavite svoju zalihu i spremite komadić jeseni samo za sebe. Uživajte u svakom zalogaju.

Često postavljena pitanja za Kako Spremiti Kesten

fotografija koja prikazuje kako spremiti kesten kuhanjem u vodi

Koji su najvažniji koraci u pečenju kestena?

Prije pečenja, svaki kesten mora imati zarez u obliku slova ‘X’ na ravnoj strani kako bi se spriječile eksplozije tijekom pečenja. Peći ih možete u pećnici na 200-210°C 15-25 minuta ili na tavi uz stalno protresanje, nakon čega ih treba zamotati u krpu na pet minuta za omekšavanje ljuske i lakše guljenje.

Kako se pravi savršeni kesten pire?

Za pravi kesten pire, kuhajte očišćene kestene, a zatim ih sameljite u multipraktiku ili protisnite kroz pasirku dok su još topli. Dodajte šećer u prahu, vanilin šećer, rum i po želji malo mlijeka ili vrhnja, te dobro izmiješajte dok ne dobijete glatku smjesu koja se poslužuje sa šlagom.

Kako najbolje čuvati kestene kroz zimu?

Kesten se može kratkoročno čuvati u mrežastim ili papirnatim vrećicama na sobnoj temperaturi, u hladnjaku ili tamnom, hladnom, prozračnom mjestu. Za dugotrajno skladištenje, preporučljivo je blanširati, guliti i zamrznuti ih u hermetički zatvorenim posudama ili vrećicama, gdje mogu ostati do godinu dana.

Na što treba paziti prilikom sakupljanja kestena u šumi?

Kod skupljanja kestena u šumi, treba razlikovati pitomi od divljeg kestena, jer je divlji otrovan. Zdravi pitomi kesten je manji, plosnatiji s ‘repićem’ i ima bodlju s gustim, tankim bodljama. Održavajte istu pažnju dok kupujete kestene na tržnici, gledajući sjajnu, glatku ljusku bez oštećenja, te provjeravajući za sitne rupice koje mogu biti ulazne rane za crve.

Kako odabrati savršen kesten za spremanje?

Prije nego počnete sa spremanjem kestena, važno je odabrati zdrave, sjajne, čvrste plodove bez rupica ili oštećenja. Kesten bi trebao biti težak za svoju veličinu, a njegovo stanje pokazuje njegovu svježinu i kvalitetu.

author avatar
Jurica Sinko
Pozdrav, ja sam Jurica Šinko, osnivač stranice akako.hr. Moj poduzetnički put počeo je s online trgovinom za videoigra, koju sam kao tinejdžer izgradio u uspješan međunarodni posao. To iskustvo naučilo me najvažniju lekciju: kako prepoznati problem i ponuditi kvalitetno rješenje.
See Full Bio
social network icon social network icon
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Možda će vas zanimati

prikaz kako pripremiti šipak metodom čišćenja u vodi gdje sjemenke padaju na dno

Kako Pripremiti Šipak: Za Čaj, Pekmez I Ljekoviti Sok

21 rujna, 2025
prikaz kako očistiti sipu s fokusom na korak vađenja sipine kosti

Kako Očistiti Sipu: Korak Po Korak Vodič Za Početnike

21 rujna, 2025
fotografija koja prikazuje kako se jedu mušmule kada su potpuno zrele i mekane

Kako Se Jedu Mušmule: Kada Su Zrele I Kako Ih Jesti

21 rujna, 2025
fotografija koja prikazuje kako oguliti bademe nakon blanširanja stiskom prstiju

Kako Oguliti Bademe: Najbrži I Najlakši Način Bez Muke

20 rujna, 2025
Liječnička uputnica kao ulaznica za toplice objašnjava kako ostvariti pravo na toplice
Porezi i državne naknade

Kako Ostvariti Pravo na Toplice – HZZO Uputnica Liječnik

28 kolovoza, 2025

Oporavak nakon teške operacije, borba s kroničnom bolešću ili život s posljedicama ozljede procesi su…

Osoba drži topli vlažni oblog na kapku kao prirodna i sigurna metoda za liječenje ječmenca
Bolesti i simptomi

Kako Liječiti Ječmenac Na Oku – Prirodni Lijekovi Rade

23 lipnja, 2025

Svi smo to doživjeli. Budite se ujutro, osjećate čudnu težinu na kapku i blagu bol,…

Stranice

  • AKako
  • Kontakt
  • Linkovi
  • O nama
  • Pravila privatnosti

Želiš oglasiti svoje poduzeće?
Želiš pojačati brand awareness svojeg poduzeća ili trebaš samo pomoć u marketingu?

Pošalji nam mail!

Kupi key d.o.o
Address: Ul. Vinka Međerala 13, 42000, Varaždin
Telefon: +385 095 656 6565
Email: podrska@akako.hr

Facebook
Facebook
© 2025 akako.hr vijesti portal od kupi key.o.o

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.