Close Menu
  • ZDRAVLJE
    • Bolesti i simptomi
    • Žensko zdravlje i trudnoća
    • Lijekovi i prirodni lijekovi
    • Pregledi i dijagnostika
  • KALKULATOR
    • Znanstveni Kalkulator
    • KW u KS
    • Online Kalkulator
    • Kreditni Kalkulator
    • Izračun Postotaka
    • PDV Kalkulator
    • Kalkulator Uvoza
    • Kalkulator Datuma
    • Bruto u Neto
    • Kalkulator Kalorija
  • TEHNOLOGIJA
    • Društvene mreže
    • Mobilni uređaji i aplikacije
    • Internet i web servisi
    • E-usluge i digitalni identitet
  • FINANCIJE
    • Bankarstvo i kartice
    • Dionice i ulaganja
    • Porezi i državne naknade
    • Posao i karijera
  • HRANA I KUHANJE
    • Priprema jela
    • Voće i povrće
    • Morski plodovi
    • Slatkiši i deserti
  • ZABAVA I KULTURA
    • UČENJE
    • Vozačka dozvola i promet
    • Igre i zabava
  • RELIGIJA
    • Molitve i krunice
    • Kršćanstvo
Facebook X (Twitter) Instagram
Facebook
A Kako: Kompletan Vodič s Odgovorima na Sve Što Trebate
Prijavi Se
  • ZDRAVLJE
    • Bolesti i simptomi
    • Žensko zdravlje i trudnoća
    • Lijekovi i prirodni lijekovi
    • Pregledi i dijagnostika
  • KALKULATOR
    • Znanstveni Kalkulator
    • KW u KS
    • Online Kalkulator
    • Kreditni Kalkulator
    • Izračun Postotaka
    • PDV Kalkulator
    • Kalkulator Uvoza
    • Kalkulator Datuma
    • Bruto u Neto
    • Kalkulator Kalorija
  • TEHNOLOGIJA
    • Društvene mreže
    • Mobilni uređaji i aplikacije
    • Internet i web servisi
    • E-usluge i digitalni identitet
  • FINANCIJE
    • Bankarstvo i kartice
    • Dionice i ulaganja
    • Porezi i državne naknade
    • Posao i karijera
  • HRANA I KUHANJE
    • Priprema jela
    • Voće i povrće
    • Morski plodovi
    • Slatkiši i deserti
  • ZABAVA I KULTURA
    • UČENJE
    • Vozačka dozvola i promet
    • Igre i zabava
  • RELIGIJA
    • Molitve i krunice
    • Kršćanstvo
A Kako: Kompletan Vodič s Odgovorima na Sve Što Trebate
Home»HRANA I KUHANJE»Voće i povrće
Voće i povrće

Kako Ispeći Lješnjake: Za Savršenu Aromu I Hrskavost

Jurica SinkoBy Jurica Sinko18 rujna, 2025Updated:18 rujna, 202513 Mins Read
Facebook Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Telegram Email
prikaz kako ispeći lješnjake i zatim ukloniti njihovu kožicu trljanjem u kuhinjskoj krpi
Popis sadržaja
  • Ključni Zaključci
  • Zašto uopće peći lješnjake kad su i sirovi dobri?
  • Pećnica ili tava? Vječno pitanje s jednostavnim odgovorom
  • Kako pripremiti lješnjake za njihovu veliku transformaciju?
  • Koja je idealna temperatura da lješnjaci ne izgore?
  • Koliko dugo ih zapravo treba peći?
  • Kako znati da su savršeno pečeni? Tajni znakovi su tu
    • Čarobni trik za guljenje: Kako skinuti ljuskice bez muke?
    • Čekaj, zašto se neke ljuskice i dalje ne skidaju?
  • Kako pravilno ohladiti i skladištiti pečene lješnjake?
  • Često postavljena pitanja za Kako Ispeći Lješnjake

Sjećam se mirisa iz bakine kuhinje. Nije to bio miris kolača koji se peku, barem ne još. Bio je to onaj duboki, topli, orašasti miris koji je obećavao nešto divno. Baka bi stajala kraj pećnice, pažljivo nadgledajući pleh pun lješnjaka, a ja bih, kao dječak, s nestrpljenjem čekao onaj trenutak kad će reći: “Gotovi su!”

Taj miris, ta hrskavost i toplina svježe pečenog lješnjaka urezali su mi se u pamćenje kao definicija savršenstva. Upravo zato, danas ćemo zajedno proći kroz sve tajne i trikove kako ispeći lješnjake, tako da i vaša kuhinja zamiriše na uspomene i savršenstvo. Nije to samo recept; to je vještina koja svaki kolač, salatu ili čak običnu grickalicu pretvara u nešto posebno.

Više iz kategorije Voće i povrće:

Kako Spremiti Kesten

Kako Orezati Kumkvat

Ključni Zaključci

  • Pečenje u pećnici je superiorna metoda: Za razliku od tave, pećnica osigurava ravnomjerno pečenje sa svih strana, što rezultira dubljom aromom i savršenom hrskavošću bez zagorjelih dijelova.
  • Temperatura je ključna: Idealna temperatura za pečenje lješnjaka je između 175°C i 180°C. Niža temperatura ih neće dovoljno ispeći, dok viša prijeti brzim zagorijevanjem.
  • Vrijeme nije apsolutno: Pečenje obično traje od 10 do 15 minuta, ali najvažnije je pratiti znakove – zlatno-smeđu boju, intenzivan miris i ljuskice koje se počinju odvajati.
  • Trik s krpom za guljenje: Najlakši način za uklanjanje ljuskica je zamotati vruće lješnjake u čistu kuhinjsku krpu, ostaviti ih par minuta da se “upare”, a zatim ih snažno protrljati.
  • Pravilno skladištenje čuva svježinu: Potpuno ohlađene pečene lješnjake čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi na tamnom i hladnom mjestu kako bi tjednima zadržali svoju hrskavost i aromu.

Zašto uopće peći lješnjake kad su i sirovi dobri?

Ovo je pitanje koje mi često postavljaju prijatelji dok pripremamo sastojke za neki desert. I odgovor je uvijek isti: jer je razlika nebo i zemlja. Sirovi lješnjak je dobar, ima blagu, pomalo mliječnu notu i žilavu teksturu. Ugodan je, nema sumnje. Ali pečeni lješnjak? To je potpuno druga priča.

Pečenjem se događa čista magija. Toplina oslobađa prirodna ulja skrivena unutar lješnjaka. Ta ulja, kad se zagriju, stvaraju nevjerojatno bogatu, duboku i intenzivnu aromu. Onaj sirovi, pomalo “zeleni” okus nestaje, a zamjenjuje ga predivna, topla, pržena nota koja podsjeća na karamelu i kavu. Tekstura se također potpuno mijenja.

Od žilave postaje nevjerojatno hrskava, krhka i zadovoljavajuća pod zubima. Svaki zagriz je malo slavlje. Pečenje ne samo da poboljšava okus, već i olakšava guljenje one tanke, papirnate ljuskice koja može biti gorka i neugodna. Dakle, da, sirovi lješnjaci su u redu. Ali ako želite lješnjake koji će pjevati u vašim ustima i podići vaša jela na novu razinu, pečenje nije opcija.

Ono je obaveza.

Pećnica ili tava? Vječno pitanje s jednostavnim odgovorom

Kad tek počinjete, možda ćete doći u iskušenje da lješnjake samo bacite na suhu tavu. Brže je, zar ne? Tehnički, da. Ali brže gotovo nikad ne znači bolje, pogotovo u kuhinji. Isprobao sam obje metode bezbroj puta i moj glas definitivno ide pećnici. Dopustite da objasnim zašto.

Pečenje u tavi je kao sprint. Brzo je i intenzivno. Problem je što toplina dolazi samo s jedne strane – s dna. Morate neprestano miješati i tresti tavu kako biste spriječili da donja strana lješnjaka zagori dok je gornja još sirova. Čak i uz najbolju volju, gotovo je nemoguće postići savršeno ravnomjerno pečenje. Neki dijelovi će biti tamniji, neki svjetliji, a rizik od zagorijevanja je ogroman.

S druge strane, pećnica je maraton. Topli zrak cirkulira oko svakog lješnjaka, obavija ga i peče polako i ravnomjerno sa svih strana. To omogućuje uljima da se postepeno oslobađaju, a šećerima da se lagano karameliziraju. Rezultat je dublji, kompleksniji okus i ujednačena, zlatno-smeđa boja po cijeloj površini. Nema potrebe za stalnim nadzorom kao kod tave. Jednom kad ih stavite u pećnicu, imate nekoliko minuta slobode. Za mene, ta pouzdanost i superioran rezultat čine pećnicu jedinim pravim izborom za savršeno pečene lješnjake.

Kako pripremiti lješnjake za njihovu veliku transformaciju?

Priprema je pola posla, zar ne? Srećom, ovdje je priprema nevjerojatno jednostavna, ali nekoliko sitnica može napraviti veliku razliku. Prvi korak je, naravno, nabaviti kvalitetne lješnjake. Potražite one koji su cijeli, bez oštećenja i znakova plijesni. Ako imate priliku, pomirišite ih – trebali bi imati blag, svjež miris, bez naznaka užeglosti.

Sada slijedi najvažniji dio pripreme.

Zagrijte pećnicu. Nemojte preskočiti ovaj korak! Ubacivanje lješnjaka u hladnu pećnicu rezultirat će neujednačenim pečenjem. Želite da ih odmah po ulasku dočeka val suhe topline. To je ključ za hrskavost.

Pripremite veliki lim za pečenje. Obložite ga papirom za pečenje. Ovo nije samo zbog lakšeg čišćenja, iako je i to veliki plus. Papir pomaže u sprječavanju direktnog kontakta lješnjaka s vrućim metalom, što dodatno smanjuje rizik da donja strana prebrzo potamni. Sada, rasporedite lješnjake po limu. I ovdje leži jedna mala tajna: rasporedite ih u jednom, ravnomjernom sloju.

  • Jedan sloj je zakon: Nikada, ali baš nikada, nemojte gomilati lješnjake jedne na druge. Ako su nagomilani, oni se zapravo pare umjesto da se peku. Vlaga ostaje zarobljena između njih, sprječavajući stvaranje hrskave korice.
  • Dajte im prostora: Ostavite malo razmaka između svakog lješnjaka. To omogućuje vrućem zraku da slobodno cirkulira oko njih i osigurava ono savršeno, ujednačeno pečenje kojem težimo.

To je to. Vaši lješnjaci su spremni za pećnicu. Jednostavno, zar ne? Ali upravo u ovim malim detaljima leži razlika između dobrih i spektakularnih pečenih lješnjaka.

Koja je idealna temperatura da lješnjaci ne izgore?

Ovo je vjerojatno najvažnija odluka koju ćete donijeti u cijelom procesu. Temperatura je sve. Preniska temperatura i lješnjaci će se osušiti umjesto ispeći, ostat će blijedi i bez one prave arome. previsoka temperatura i dogodit će vam se ono čega se svi bojimo – izvana će biti crni i gorki, a iznutra i dalje sirovi.

Sjećam se jednom, prije par godina, igrala je neka važna nogometna utakmica. Bio sam uvjeren da mogu multitaskati. Stavio sam lješnjake na, kako sam mislio, “samo malo jaču” temperaturu da ubrzam proces. Naravno, utakmica je postala napeta, ja sam zaboravio na pećnicu na koju minutu duže, i uskoro je cijelu kuću ispunio miris… pa, recimo samo da nije bio onaj divni, orašasti miris. Bio je to miris razočaranja i zagorjelih lješnjaka. Cijela tura je završila u smeću.

Nakon godina eksperimentiranja i te jedne gorke lekcije, došao sam do zaključka da je slatka točka, savršeni balans, negdje između 175°C i 180°C.

Na ovoj temperaturi, lješnjaci imaju dovoljno vremena da se ravnomjerno ispeku sve do sredine. Ulja se oslobađaju polako, arome se razvijaju postupno, a prirodni šećeri se karameliziraju bez da izgore. Daje vam i malo prostora za pogrešku. Ako ih i ostavite minutu duže, neće odmah postati crni ugljen. Zato, oduprite se iskušenju da pojačate temperaturu kako biste uštedjeli par minuta. Vjerujte mi, strpljenje se ovdje itekako isplati. Zagrijte pećnicu na 175°C i bit ćete na sigurnom putu do savršenstva.

Koliko dugo ih zapravo treba peći?

“Deset do petnaest minuta.” To je odgovor koji ćete pronaći u većini recepata. I to je dobar početni orijentir. Ali istina je malo kompliciranija. Reći da se lješnjaci peku točno 12 minuta je kao reći da svaka osoba treba spavati točno 8 sati. To jednostavno nije istina.

Vrijeme pečenja ovisi o nekoliko faktora:

  • Vaša pećnica: Svaka pećnica je priča za sebe. Neke griju jače, neke slabije. Možda vaša pećnica na 175°C radi kao nečija druga na 185°C.
  • Veličina lješnjaka: Manji lješnjaci će biti gotovi brže od onih većih i debljih.
  • Svježina lješnjaka: Svježiji lješnjaci sadrže više vlage i možda će im trebati minuta ili dvije duže od onih koji su duže stajali.

Zato je ključno naučiti prepoznati znakove da su gotovi, umjesto da slijepo vjerujete štoperici. Zaboravite na minute i počnite koristiti svoja osjetila. To je ono što razlikuje kuhara od nekoga tko samo prati recepte.

Kako znati da su savršeno pečeni? Tajni znakovi su tu

Ovo je trenutak kad se odvajaju amateri od majstora. Ne trebate se oslanjati na sat; vaši lješnjaci će vam sami reći kad su spremni. Samo trebate naučiti njihov jezik. Postoje tri glavna znaka koja trebate tražiti, a najbolji rezultati dolaze kad ih koristite sva tri zajedno.

Prvi i najočitiji znak je miris. Nakon otprilike 7-8 minuta u pećnici, vaša kuhinja će se početi ispunjavati onim predivnim, toplim, orašastim mirisom. To je prvi signal da se magija događa. Kad taj miris postane intenzivan, bogat i gotovo vas omami – to je znak da su vrlo, vrlo blizu.

Drugi znak je boja. Otvorite pećnicu i pažljivo pogledajte lješnjake. Želite vidjeti lijepu, ujednačenu, zlatno-smeđu boju. Ne blijedu, ali nikako ni tamnosmeđu. Ponekad je teško vidjeti pravu boju ispod ljuskice. Zato uzmite jedan lješnjak (pažljivo, vruć je!) i protrljajte ga prstima ili krpom. Ako je meso ispod ljuske poprimilo tu divnu zlatnu nijansu, na pravom ste putu.

Treći, i možda najpouzdaniji znak, je ljuskica. Toplina uzrokuje da se tanka, papirnata ljuskica počne odvajati od samog lješnjaka. Vidjet ćete da su ljuskice ispucale i izgledaju kao da će svaki čas otpasti. Ovo je jasan pokazatelj da je lješnjak iznutra ispečen i da je vlaga koja je bila zarobljena između jezgre i ljuske isparila. Kad vidite da se ljuskice masovno odvajaju, a miris i boja su pravi – vrijeme je da ih izvadite. Ne čekajte ni minutu duže. Trenutak između savršeno pečenog i zagorjelog je nevjerojatno kratak. Vjerujte svojim osjetilima, ona su vaš najbolji alat.

Čarobni trik za guljenje: Kako skinuti ljuskice bez muke?

Izvadili ste savršeno pečene lješnjake iz pećnice. Mirišu božanstveno. Izgledaju predivno. Ali sada slijedi zadatak koji mnogima zadaje glavobolje – skidanje onih tankih, tvrdoglavih ljuskica. Možete ih pokušati guliti jednog po jednog prstima, ali to je spor, neuredan i frustrirajući posao. Srećom, postoji puno bolji način. Trik koji je koristila moja baka, a koji ja koristim i dan-danas.

Tajna je u pari i trenju.

Evo što trebate napraviti, korak po korak. Dok su lješnjaci još vrući, ravno iz pećnice, prebacite ih na sredinu čiste, suhe kuhinjske krpe. Nemojte koristiti svoju najbolju, bijelu krpu, jer će ljuskice ostaviti smeđe tragove. Skupite rubove krpe i napravite zavežljaj, tako da su svi lješnjaci dobro zatvoreni unutra.

Sada dolazi ključni dio. Ostavite taj zavežljaj da stoji na radnoj površini 5 do 10 minuta. Nemojte ga dirati. Unutar krpe, zaostala toplina lješnjaka stvara paru. Ta para omekšava i odvaja tvrdoglave ljuskice od jezgre. To je mali znanstveni eksperiment koji se odvija u vašoj kuhinji.

Nakon što su se malo “naparili”, primite zavežljaj objema rukama i počnite ga energično trljati. Trljajte ga o radnu površinu, gnječite ga rukama, masirajte ga kao da ste ljuti na njega. Lješnjaci će se trljati jedni o druge i o grubu teksturu krpe, a omekšane ljuskice će se jednostavno ljuštiti. Radite to minutu-dvije, sa svih strana. Zatim, otvorite krpu. Vidjet ćete čudo – većina lješnjaka bit će savršeno gola i glatka, a ljuskice će ostati na krpi.

Čekaj, zašto se neke ljuskice i dalje ne skidaju?

Otvorili ste krpu i, unatoč svom trudu, primijetili ste da nekoliko lješnjaka i dalje ima dijelove ljuskice čvrsto priljubljene uz sebe. Prva reakcija je često frustracija. Jeste li nešto pogriješili? Odgovor je: vjerojatno ne.

Važno je znati da je gotovo nemoguće postići da se 100% ljuskica skine sa 100% lješnjaka. To je jednostavno priroda ovog orašastog ploda. Neke sorte lješnjaka imaju tvrdoglaviju ljusku od drugih. Ponekad, čak i na istom drvetu, neki plodovi imaju ljusku koja se lakše odvaja. To je sasvim normalno i nije znak neuspjeha.

Ne zamarajte se s onim sitnim, tvrdoglavim komadićima. Malo zaostale ljuskice neće nimalo pokvariti okus ili teksturu. Dapače, neki kažu da daje rustikalni, domaći izgled kolačima i jelima. Ako vam baš jako smetaju, možete ih pokušati ostrugati nožićem ili jednostavno odvojiti te lješnjake za mljevenje, gdje se komadići ljuske ionako neće primijetiti.

Glavni cilj je skinuti većinu ljuskica, onih 80-90% koje se lako odvajaju. Ako ste to postigli, odradili ste sjajan posao. Prihvatite malu nesavršenost kao dio šarma domaćeg pečenja. Na kraju krajeva, kuhanje nije potraga za sterilnim savršenstvom, već stvaranje nečeg ukusnog i autentičnog. A malo tvrdoglave ljuskice je upravo to – autentično. Za više informacija o nutritivnim vrijednostima i sastavu lješnjaka, možete posjetiti stranice Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, koji često objavljuju znanstvene radove o sastavu hrane.

Kako pravilno ohladiti i skladištiti pečene lješnjake?

Uspjeli ste! Prošli ste kroz cijeli proces i sada imate pred sobom hrpu predivnih, golih, zlatno-smeđih i mirisnih lješnjaka. U iskušenju ste da ih odmah počnete grickati ili ih ubacite u smjesu za kolače. Ali stanite! Postoji još jedan, posljednji, ali ključan korak: hlađenje.

Nemojte preskočiti hlađenje. Lješnjaci koji su tek izašli iz pećnice i dalje su mekani u sredini. Hrskavost koju toliko volimo razvija se tek kad se potpuno ohlade na sobnu temperaturu. Prebacite oguljene lješnjake na čisti lim za pečenje ili veliki tanjur. Ponovno, raširite ih u jednom sloju. To će omogućiti da se brzo i ravnomjerno ohlade. Ostavite ih tako barem pola sata, ili dok na dodir ne budu potpuno hladni.

Sada kada su savršeno hrskavi, pitanje je kako sačuvati tu svježinu. Kisik, svjetlost i toplina su najveći neprijatelji pečenih lješnjaka. Oni uzrokuju da ulja u lješnjacima užegnu, a hrskava tekstura postane mekana i žilava. Zato je pravilno skladištenje od presudne važnosti.

Pronađite staklenku ili posudu koja se može hermetički zatvoriti. Staklo je idealno jer ne upija mirise. Uvjerite se da je posuda potpuno suha. Prebacite ohlađene lješnjake unutra i čvrsto zatvorite poklopac. Tu posudu zatim čuvajte na tamnom i hladnom mjestu, poput smočnice ili kuhinjskog ormarića, daleko od štednjaka i direktne sunčeve svjetlosti. Ovako pohranjeni, vaši pečeni lješnjaci zadržat će savršenu aromu i hrskavost tjednima, uvijek spremni da obogate vaša jela ili posluže kao savršena, zdrava grickalica.

Često postavljena pitanja za Kako Ispeći Lješnjake

prikaz kako ispeći lješnjake s pravilnim rasporedom na limu za pečenje prije stavljanja u pećnicu

Kako pravilno čuvati pečene lješnjake da ostanu svježi?

Pečene lješnjake treba potpuno ohladiti na sobnoj temperaturi, odmah ih staviti u hermetički zatvorenu posudu na tamno i hladno mjesto, čime se mogu sačuvati njihova hrskavost i aroma tjednima.

Koji je idealan vremenski period za pečenje lješnjaka?

Idealno vrijeme pečenja je između 10 i 15 minuta, ali treba pratiti znakove kao što su boja, miris i ljuskice koje se odvajaju, jer vrijeme može varirati ovisno o veličini i svježini lješnjaka.

Kako prepoznati kada su lješnjaci spremni za vađenje iz pećnice?

Lješnjaci su spremni za vađenje kada poprimaju zlatno-smeđu boju, miris se pojačava i ljuskice počinju otpadati ili se lako odvajaju od jezgre.

Zašto je pečenje u pećnici bolja opcija od tave?

Pečenje u pećnici je bolja opcija od tave jer pruža ravnomjernu cirkulaciju topline koja peče lješnjake sa svih strana, dok tawa može uzrokovati neravnomjerno pečenje i rizik od zagorijevanja.

Koja je najefikasnija metoda za pečenje lješnjaka?

Najefikasnija metoda za pečenje lješnjaka je korištenje pećnice na temperaturi od 175°C do 180°C, jer osigurava ravnomjerno pečenje i najbolje rezultate.

author avatar
Jurica Sinko
Pozdrav, ja sam Jurica Šinko, osnivač stranice akako.hr. Moj poduzetnički put počeo je s online trgovinom za videoigra, koju sam kao tinejdžer izgradio u uspješan međunarodni posao. To iskustvo naučilo me najvažniju lekciju: kako prepoznati problem i ponuditi kvalitetno rješenje.
See Full Bio
social network icon social network icon
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Možda će vas zanimati

prikaz kako pripremiti šipak metodom čišćenja u vodi gdje sjemenke padaju na dno

Kako Pripremiti Šipak: Za Čaj, Pekmez I Ljekoviti Sok

21 rujna, 2025
prikaz kako očistiti sipu s fokusom na korak vađenja sipine kosti

Kako Očistiti Sipu: Korak Po Korak Vodič Za Početnike

21 rujna, 2025
fotografija koja prikazuje kako se jedu mušmule kada su potpuno zrele i mekane

Kako Se Jedu Mušmule: Kada Su Zrele I Kako Ih Jesti

21 rujna, 2025
fotografija koja prikazuje kako oguliti bademe nakon blanširanja stiskom prstiju

Kako Oguliti Bademe: Najbrži I Najlakši Način Bez Muke

20 rujna, 2025
Kako spojiti mobitel na TV bežično upute za screen mirror funkciju
Mobilni uređaji i aplikacije

Kako Spojiti Mobitel na TV Bežično – Screen Mirror

25 srpnja, 2025

Sjećam se tog obiteljskog okupljanja kao da je bilo jučer. Vratio sam se s putovanja…

Mala sadnica u loncu pored kovanica kao prikaz troškova za kako otvoriti JDOO
Posao i karijera

Kako Otvoriti J.D.O.O.? Vodič S Troškovima 2025

31 kolovoza, 2025

Ulazak u poduzetničke vode u Hrvatskoj mnogima se čini kao kompliciran i skup pothvat, prepun…

Stranice

  • AKako
  • Kontakt
  • Linkovi
  • O nama
  • Pravila privatnosti

Želiš oglasiti svoje poduzeće?
Želiš pojačati brand awareness svojeg poduzeća ili trebaš samo pomoć u marketingu?

Pošalji nam mail!

Kupi key d.o.o
Address: Ul. Vinka Međerala 13, 42000, Varaždin
Telefon: +385 095 656 6565
Email: podrska@akako.hr

Facebook
Facebook
© 2025 akako.hr vijesti portal od kupi key.o.o

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.