Sjećam se kao da je bilo jučer. Ljeto na našem malom otoku, sol u zraku i Dida. Njegove su ruke, naborane od mora i sunca, držale nešto što je meni, desetogodišnjaku, izgledalo kao stvorenje iz druge dimenzije. Blistavo, sklisko i pomalo zastrašujuće.
Sipa. “Mali, gledaj sad,” rekao je svojim dubokim, smirenim glasom. “More ti daje blago, ali moraš znati kako ga otvoriti.” Taj dan, na staroj kamenoj klupi uz rivu, naučio sam jednu od najvažnijih lekcija dalmatinske kuhinje: kako očistiti sipu. Nije to samo posao; to je ritual, vještina koja se prenosi s generacije na generaciju i koja vas povezuje s morem na jedan poseban način.
Mnogi se danas plaše tog zadatka. Kupuju već očišćene sipe, smrznute i bez duše, propuštajući pritom polovicu čarolije. Ali obećavam vam, uz ovaj vodič, ne samo da ćete savladati tehniku, već ćete i uživati u procesu. Postat ćete onaj koji zna. Onaj koji donosi pravo more na stol.
Više iz kategorije HRANA I KUHANJE:
Kako Pržiti Lješnjake U Pećnici
Ključni Koraci Za Zapamtiti
- Priprema je pola posla: Prije nego što uopće dotaknete sipu, pripremite radnu površinu, oštar nož, dasku i nekoliko posuda. Organizacija sprječava kaos, pogotovo onaj crni.
- Crnilo je tekuće zlato: Vrećica s crnilom je najvrjedniji dio sipe, osim mesa, naravno. Naučite kako je pažljivo izvaditi jer je ona ključ savršenog crnog rižota.
- Sve ima svoje mjesto: Sipa se sastoji od tri glavna dijela koja trebate odvojiti: tijelo (tuba), glava s krakovima i unutrašnjost. Idite korak po korak.
- Temeljitost se isplati: Nakon što uklonite sve što se ne jede, ključno je dobro isprati svaki komad mesa pod hladnom vodom kako biste uklonili ostatke pijeska ili sluzi.
Što Mi Sve Treba Prije Nego Što Krenem U Akciju?
Prije nego što zasučete rukave i osjetite se kao pravi morski vuk, morate pripremiti svoje bojno polje. Vjerujte mi na riječ, nema ništa gore nego kad ste do lakata u crnilu i shvatite da vam nož nije dovoljno oštar ili da nemate gdje odložiti očišćene dijelove. To je recept za katastrofu. Sjećam se svog prvog samostalnog pokušaja čišćenja sipe za jednu večeru. Htio sam impresionirati, znate kako to ide. Rezultat? Kuhinja je izgledala kao da je u njoj eksplodirala tvornica tiskarske boje. Crnilo posvuda. Po meni, po zidu, čak i po psu.
Lekcija je naučena na teži način.
Zato, da vi ne biste ponovili moju grešku, evo popisa svega što vam treba:
- Velika daska za rezanje: Po mogućnosti plastična, jer drvo upija mirise i boju. Nakon ovoga, vaša daska može zauvijek ostati s crnim mrljama.
- Oštar, tanak nož: Ovo je apsolutno ključno. Tupi nož će gnječiti meso i puno teže ćete odvojiti osjetljive dijelove, poput vrećice s crnilom. Mali, fleksibilni nož za filetiranje je idealan.
- Nekoliko posuda: Trebat će vam barem tri. Jedna za otpatke, jedna za očišćeno meso i jedna manja, posebna posudica za dragocjeno crnilo.
- Rukavice (opcionalno): Ako ne želite da vam prsti budu crni nekoliko dana, tanke gumene rukavice su dobra ideja. Dida ih, naravno, nikad nije nosio. “Moraš osjetit more pod prstima,” govorio bi.
- Pristup tekućoj vodi: Sudoper je vaš najbolji prijatelj u ovom procesu za ispiranje ruku, alata i, na kraju, same sipe.
Kad sve to pripremite, duboko udahnite. Spremni ste.
Gdje Uopće Početi S Čišćenjem Sipe?
Pred vama je sipa. Cijela, svježa, pomalo svemirska. Gleda vas sa svojim velikim, inteligentnim očima. Prvi korak može djelovati zbunjujuće, ali je zapravo vrlo logičan. Cilj je odvojiti glavu i krakove od tijela (ili tube, kako ga često zovemo). Time ćete dobiti pristup unutrašnjosti koju treba izvaditi.
Položite sipu na dasku. Nježno, ali odlučno, uhvatite jednom rukom tijelo, a drugom rukom glavu, odmah ispod očiju, tamo gdje se spaja s tijelom. Sada povucite. Osjetit ćete kako se unutrašnji organi počinju odvajati i izlaziti van zajedno s glavom. Ne brinite ako ne izađe sve odjednom, to ćemo riješiti kasnije. Ovaj prvi potez je najvažniji jer otvara put za sve ostalo. To je kao otključavanje vrata.
Sada imate dva glavna dijela: tijelo, koje je još uvijek puno unutrašnjih organa, i sklop glave, krakova i dijela unutrašnjosti koji se drži za njih. Ovaj trenutak razdvajanja je ključan. Odavde se proces grana na čišćenje tijela i čišćenje glave. Didin savjet je uvijek bio: “Prvo izvadi ono najvažnije.” A to je, pogađate, crnilo.
Kako Pažljivo Pronaći I Izvaditi Vrećicu S Crnilom?
E, ovo je trenutak istine. Vrećica s crnilom je delikatan, srebrnkasto-plavi mjehurić koji se nalazi u sklopu unutrašnjih organa, obično pričvršćen negdje blizu glave. Njegovo vađenje je kirurški precizan posao. Ako pukne, imat ćete crnilo posvuda. Iako to nije kraj svijeta (sve se to da oprati i iskoristiti), puno je lakše i urednije ako ga izvadite cijelog.
Pažljivo pregledajte masu unutrašnjih organa koju ste izvukli zajedno s glavom. Tražite nešto što izgleda kao mala, sjajna vrećica. Kad je locirate, nježno prstima odvojite okolno tkivo. Uhvatite je pri samom vrhu, tamo gdje je najčvršća, i polako je povucite od ostatka organa. Položite je u onu malu, posebnu posudicu koju ste pripremili. Čestitam. Upravo ste spasili dušu crnog rižota.
Ako vam se ipak dogodi nezgoda i vrećica pukne, ne paničarite. Odmah sve crnilo koje se razlilo pokupite žlicom ili ga sastružite s daske i stavite u posudicu. Dodajte unutra žlicu-dvije mora ili slane vode. Ionako ćete ga kasnije razrijediti prilikom kuhanja. Moja prva “crna” katastrofa naučila me je da improvizacija spašava dan. A i večeru.
Kako Se Riješiti “Kosti” I Ostatka Unutrašnjosti?
Sada se vraćamo na tijelo sipe. Taj duguljasti, mesnati dio. Naša je misija izbaciti sve što nije jestivo. Prvo i najlakše je izvaditi sipinu kost. To nije prava kost, već porozna, vapnenasta ljuštura koja joj služi za kontrolu plovnosti. Ako ste ikad imali papigicu, vjerojatno ste joj kupovali upravo to da oštri kljun.
Zarežite plitko kožu na “leđima” sipe, tamo gdje pod prstima osjećate nešto tvrdo. Odmah ispod kože napipat ćete vrh kosti. Uhvatite ga i jednostavno izvucite van. Izaći će glatko, u jednom komadu. To je zadovoljavajuć osjećaj, poput vađenja čepa iz boce.
Nakon što je kost vani, imate otvoren pristup tjelesnoj šupljini. Sada prstima ili malom žlicom jednostavno zagrabite i izvucite sve preostale organe. Sve što izgleda sluzavo, mekano i nije čvrsto bijelo meso – van s tim. Budite temeljiti. Zavucite prst skroz do vrha tube i provjerite da ništa nije ostalo. Kada je tijelo potpuno prazno, spremno je za sljedeći korak.
Je Li Stvarno Potrebno Skinuti Kožu Sa Sipe?
Ovo je tema oko koje se lome koplja i vode vječne debate uz čašu vina. Neki se kunu da kožu treba skinuti, dok drugi tvrde da je to nepotreban posao. Istina je, kao i obično, negdje u sredini. Ovisi što planirate kuhati.
Koža sipe je jestiva, ali može biti malo žilava, pogotovo kod većih primjeraka. Skidanjem kože i tanke opne ispod nje, meso postaje mekše i nježnije. Također, bit će snježno bijele boje, što je estetski ljepše u nekim jelima poput salate od sipe. Za jela poput brudeta ili crnog rižota, gdje se sipa dugo kuha, skidanje kože nije toliko presudno jer će ona ionako omekšati.
Moj Dida je uvijek skidao kožu. “Čistoća je pola zdravlja, a pola okusa,” rekao bi.
Ako se odlučite skinuti je, proces je jednostavan. Na rubu otvora tube nožićem ili noktom lagano odvojite kožu od mesa. Kada uhvatite početak, ona se dalje skida vrlo lako, kao da gulite bananu. Samo je povucite prema vrhu. Ponekad će ići u jednom komadu, ponekad u više njih. Nakon kože, ispod nje ćete vidjeti i prozirnu opnu. Pokušajte i nju skinuti na isti način. Posla ima, ali rezultat je vrhunski.
Što Sada Radim S Glavom I Krakovima?
Nemojte misliti da smo zaboravili na drugi dio. Glava i krakovi su poslastica, pogotovo ako ih ispečete na grillu. Ali i njih treba malo dotjerati. Pred vama je sklop koji se sastoji od krakova, očiju i ostatka probavnog sustava.
Prvo riješite oči. One su velike i pune tekućine. Najlakši način je da ih jednostavno odrežete nožem, pazeći da ne prsnu po vama. Držite glavu iznad sudopera ili posude za otpatke i napravite rez između oka i baze krakova.
Sada okrenite krakove naopačke. U samom središtu, tamo gdje se svi spajaju, napipat ćete nešto tvrdo. To je kljun, ili “zub” kako ga mi zovemo. Izgleda kao mali, crni kljun papige. Pritisnite prstima sa strane i on će jednostavno iskočiti van. Bacite ga.
Na kraju, odvojite jestive krakove od ostatka glave i unutrašnjih organa koje ste ranije izvukli. Jednostavno nožem napravite rez točno iznad mjesta gdje krakovi počinju. Sve iznad toga (osim crnila koje ste već spremili) možete baciti. Sada imate savršeno očišćene krakove spremne za kuhanje.
Kako Na Kraju Sve Isprati I Pripremiti Za Kuhanje?
Stigli smo do velikog finala. Svi dijelovi su odvojeni, nejestivo je bačeno, crnilo je na sigurnom. Sada slijedi temeljito pranje.
- Tijelo sipe (tubu): Držite je pod mlazom hladne vode. Dobro isperite i iznutra i izvana. Prstima protrljajte unutrašnjost kako biste bili sigurni da ste uklonili sve ostatke sluzi i organa.
- Krakovi: Isperite ih također pod hladnom vodom, obraćajući pažnju na prostor između krakova gdje se može zavući pijesak.
- Peraje: One male “uši” sa strane tijela također dobro operite.
Kada je sve oprano, meso dobro ocijedite ili posušite papirnatim ručnicima. Sada ga možete narezati ovisno o receptu. Za rižoto ili brudet, tijelo se obično reže na trakice ili kockice. Za grill, možete ga zarezati u mrežasti uzorak kako bi se ljepše ispeklo. Krakove možete ostaviti cijele ili ih, ako su veliki, prerezati na pola.
Ovaj proces, od početka do kraja, možda traje dvadesetak minuta. Ali to nisu izgubljene minute. To su minute u kojima ste odali poštovanje namirnici, povezali se s tradicijom i pripremili nešto uistinu posebno. Više od samog čišćenja, to je transformacija. Iz stvorenja iz morskih dubina, uz pomoć vaših ruku, nastaje temelj za vrhunsko jelo. I vjerujte mi, rižoto napravljen sa sipom koju ste sami očistili ima poseban, slađi okus. Okus ponosa. Baš kao onaj Didin, davnog ljeta na našem malom otoku. Za više informacija o morskim organizmima, možete posjetiti stranice Instituta za oceanografiju i ribarstvo.
Često postavljena pitanja za Kako Očistiti Sipu

Što se radi s glavom i krakovima nakon čišćenja?
Oči se odvajaju nožem, a kljun se uklanja pritiskanjem prstima na mjesto gdje se nalazi u središtu krakova. Krakovima se može ostaviti cijelim ili ih prepoloviti, a glava se može iskoristiti za pripremu boljeg jela ili ukloniti ostatke.
Treba li skinuti kožu sa sipe i kako to učiniti?
Skidanje kože je preporučljivo ako želite mekše meso i estetski izgled. Kožu lako odvojite nožem ili noktom na rubu, a zatim povlačite prema vrhu dok se ne skine cijela u jednom komadu ili u više dijelova.
Kako pažljivo ukloniti vrećicu s crnilom iz sipe?
Vrećica s crnilom je mala, sjajna, plavičasta vrećica pričvršćena u unutrašnjosti. Pažljivo je odvojite od okolnog tkiva prstima i povucite, pazeći da ne pukne. Ako pukne, crnilo je moguće ukloniti s tla ili posudom.
Kako najprije odvojiti glavu i krakove od tijela sipe?
Prvo polako i odlučno uhvatite tijelo sipe jednom rukom i glavu s druge strane, odmah ispod očiju gdje se spaja s tijelom, te povucite. Tijelo i glava će se odvojiti, otvarajući pristup unutrašnjosti.
Koji su ključni alati potrebni za čišćenje sipe?
Za čišćenje sipe potrebno je imati veliku dasku za rezanje, oštar tanak nož, nekoliko posuda za odlaganje otpadaka, očišćenog mesa i crnila, te rukavice ako ne želite da vam prsti budu crni.