Sjećam se svog prvog susreta s hobotnicom koja nije bila na tanjuru. Bilo je to davno, u maloj kuhinji mog djeda na otoku. Donio ju je ribar, svježu, sjajnu i, za mene tada dječaka, pomalo zastrašujuću. Gledao sam ga kako se snalazi s tom sluzavom, osmerokrakom životinjom i činilo mi se kao neka tajna vještina, ritual rezerviran samo za stare morske vukove. “Jednog dana ćeš i ti ovo znati,” rekao mi je, a ja nisam bio baš siguran želim li.
Godinama kasnije, kada sam se prvi put sam našao pred sirovom hobotnicom, shvatio sam da je bio u pravu. Taj proces, to pretvaranje nečeg divljeg iz mora u božanstveni obrok, uistinu je vještina. A ja sam tu da vam pokažem da nije nikakav bauk. Zaboravite na strah i nesigurnost; detaljno ću vam objasniti kako očistiti hobotnicu korak po korak, tako da se i vi osjećate kao iskusni znalac.
Ovo je više od običnog recepta. Ovo je putovanje.
Prije nego što zaronimo dublje u proces, evo najvažnijih stvari koje trebate znati. One će vam poslužiti kao mentalni podsjetnik dok prolazimo kroz svaki korak.
Više iz kategorije Morski plodovi:
Ključni Koraci
- Prvo i osnovno, isperite je: Uvijek započnite temeljitim ispiranjem hobotnice pod mlazom hladne vode kako biste uklonili pijesak i višak sluzi.
- Glava je ključ: Najveći dio posla odvija se u “glavi” ili plaštu. Morat ćete je okrenuti naopako kako biste pristupili unutrašnjosti.
- Pažljivo s crnilom: Vrećica s crnilom je delikatna. Ako pukne, napravit će nered, ali nije kraj svijeta. Sve se može oprati.
- Ne zaboravite kljun i oči: Kljun, smješten u središtu gdje se spajaju krakovi, i oči moraju se obavezno ukloniti. Oni su tvrdi i nejestivi.
- Zamrzavanje je vaš prijatelj: Ako imate svježu hobotnicu, zamrzavanje na barem 24 sata ključan je korak za omekšavanje mesa. Većina kupovnih smrznutih hobotnica već je prošla ovaj ključan korak.
Zašto je uopće važno pravilno očistiti hobotnicu?
Možda se pitate, “Dobro, ali zašto tolika strka oko čišćenja? Ne može li se jednostavno baciti u lonac?” Kratak odgovor je – ne. Pravilno čišćenje hobotnice nije samo pitanje estetike ili uklanjanja “gadljivih” dijelova. Ono izravno utječe na dva najvažnija aspekta vašeg jela: okus i teksturu.
Prvo, unutar plašta (glave) nalaze se svi unutarnji organi. Ako ih ostavite, tijekom kuhanja će pustiti gorke i neugodne okuse koji mogu uništiti cijelo jelo. Drugo, tu su i nejestivi dijelovi poput kljuna, koji je tvrd kao kamen, te hrskavičave oči. Ostaviti ih unutra bilo bi kao da poslužujete piletinu s kostima koje se ne mogu jesti.
I na kraju, tu je i higijena. Temeljitim pranjem i čišćenjem osiguravate da u vašem jelu nema pijeska, sitnih kamenčića ili bilo kakvih drugih nečistoća iz mora. Taj osjećaj kad pod zubima osjetite zrno pijeska može pokvariti i najukusniji zalogaj. Zato odvojite ovih desetak minuta; vaši gosti i vaše nepce bit će vam zahvalni.
Što će mi sve trebati od alata za ovaj zadatak?
Dobra vijest je da vam za ovaj posao ne treba nikakva specijalizirana oprema koju nemate u kuhinji. Ne morate trčati u trgovinu po posebne noževe ili alate. Sve što vam je potrebno vjerojatno je već nadohvat ruke. Ljepota mediteranske kuhinje leži u jednostavnosti, kako u sastojcima, tako i u pripremi.
Evo vašeg arsenala:
- Oštar nož: Ne mora biti velik, zapravo je manji, okretniji nož (poput onog za povrće) često bolji izbor. Važno je samo da je oštar kako bi rezovi bili čisti i precizni.
- Daska za rezanje: Po mogućnosti plastična, jer ju je lakše oprati i dezinficirati nakon rada sa sirovom morskom hranom. Drvene daske mogu upiti mirise.
- Velika zdjela ili sudoper: Trebat će vam prostor za ispiranje hobotnice i odlaganje otpada.
- Hladna tekuća voda: Vaš najbolji prijatelj u ovom procesu.
I to je to. Vidite? Jednostavno. Nema izgovora da ne probate sami.
Koji je prvi korak kad hobotnica stigne u moju kuhinju?
Dakle, pred vama je hobotnica. Svježa ili odmrznuta, prvi korak je uvijek isti i apsolutno je presudan. Morate je dobro isprati. Sjetim se kako mi je djed govorio: “More se mora isprati slatkom vodom.” To znači da hobotnicu trebate staviti u sudoper i pustiti hladnu vodu preko nje.
Nemojte biti nježni. Slobodno rukama prođite preko svakog kraka i preko glave. Cilj je isprati svu sluz, pijesak i bilo kakve sitne nečistoće koje su se mogle zavući u nabore kože ili u prianjalke. Prianjaljke (one “krugove” na krakovima) posebno dobro provjerite. Ponekad se u njima može sakriti zrno pijeska. Prođite prstom preko njih pod mlazom vode.
Ovo početno ispiranje traje svega nekoliko minuta, ali čini ogromnu razliku. Ne samo da uklanja nečistoće, već vam daje i prvi pravi osjećaj teksture hobotnice. Navikavate se na nju. Nakon ovog koraka, vaša hobotnica je čista izvana i spremna za ono glavno – operaciju iznutra.
Kako se riješiti onog najčudnijeg dijela – glave?
Sada dolazimo do srca operacije, dijela koji mnoge plaši. Glava, odnosno plašt, mjesto je gdje se nalazi sve što ne želite na svom tanjuru. Ali bez brige, proces je zapravo vrlo logičan i jednostavan kada ga jednom prođete. Cijelu stvar možemo podijeliti u tri manja, potpuno savladiva koraka. Slijedite me.
Gdje točno trebam napraviti rez?
Prvo položite hobotnicu na dasku za rezanje. Jednom rukom primite plašt. Sada, zamislite da je taj plašt poput vrećice ili čarape. Vaš je zadatak okrenuti ga naopako. Gurnite prste unutra i jednostavno ga izvrnite. Ono što je bilo unutra, sada je vani. Vidjet ćete splet unutarnjih organa pričvršćenih za unutrašnju stijenku plašta.
Sada uzmite nož. Ne trebate ništa komplicirano raditi. Jednostavno odrežite sve te organe od stijenke plašta. Držite se blizu tkiva organa kako ne biste oštetili sam plašt, jer je i on ukusan dio hobotnice. Nakon što ste sve odrezali, cijeli taj splet organa ostat će visjeti, povezan s ostatkom tijela negdje na prijelazu prema krakovima. Taj spoj također prerežite i to je to. Glavni dio posla je gotov.
Što se sve nalazi unutra i što moram baciti?
Kada ste odvojili unutrašnjost, bacite pogled na to što ste uklonili. Vidjet ćete razne organe, a među njima i jednu malu, sjajnu, srebrnkastu vrećicu. To je vrećica s crnilom. S njom budite oprezni. Iako je crnilo cijenjen sastojak u nekim jelima, poput crnog rižota, ako vam sada pukne, napravit će popriličan nered u kuhinji.
Jednom mi se upravo to dogodilo. U žurbi sam previše stisnuo i… crna eksplozija. Kuhinja je izgledala kao da je netko prolio tintu posvuda. Trebalo mi je više vremena da očistim kuhinju nego da očistim hobotnicu. Pouka priče: nježno s vrećicom. Ako je ne planirate koristiti, jednostavno je bacite zajedno s ostatkom organa. Cijeli taj sklop koji ste izvadili je otpad. Plašt sada ponovno okrenite u prvobitno stanje i temeljito ga isperite iznutra i izvana.
A što je s očima i kljunom?
Sada kad je glava prazna i čista, preostaju nam još dva detalja. Oči se nalaze na vanjskoj strani glave, pri njenom dnu. To su dvije izbočine. Najlakše ih je ukloniti tako da nožem jednostavno izrežete mali komad mesa oko svakog oka i bacite ga.
Zatim okrenite hobotnicu tako da gledate u središte gdje se svi krakovi spajaju. U samom centru osjetit ćete nešto tvrdo. To je kljun, koji izgleda kao mali, crni kljun papige. Da biste ga uklonili, jednostavno pritisnite prstima sa suprotne strane. Kljun bi trebao lako iskočiti van. Ako ne ide, možete si pomoći nožem da malo razrežete mišić oko njega. Izvadite ga i bacite. Čestitam, vaša hobotnica je sada očišćena!
Jesu li krakovi sada spremni za kuhanje?
Nakon što ste se riješili unutrašnjosti, očiju i kljuna, vaša je hobotnica 99% spremna. Glavni posao je gotov. Ostaje samo još jedan brzi pregled krakova. Već ste ih isprali na početku, ali nije naodmet još jednom proći kroz njih.
Koža na krakovima je potpuno jestiva i daje prepoznatljiv izgled jelima, tako da se ona nipošto ne skida. Ono na što trebate obratiti pažnju su prianjalke. Još jednom prođite rukom preko njih da budete sigurni da nema zaostalog pijeska.
Neki ljudi vole i malo “masirati” krakove pod vodom. To pomaže da se meso opusti i dodatno ukloni sluz. Nije obavezan korak, ali ako imate minutu viška, zašto ne? Sada hobotnicu još jednom isperite u cijelosti, izvana i iznutra. Položite je u čistu zdjelu. Spremni ste za sljedeći, ključan korak koji će odrediti hoće li vaše jelo biti remek-djelo ili žilavi promašaj – omekšavanje.
Čuo sam da hobotnicu treba “istući”. Je li to istina?
Ah, to vječno pitanje! Slika starog ribara kako na rivi mlati hobotnicom o kamen dio je folklora i romantike Dalmacije. I da, to je apsolutno istina. Ili je barem bilo. Taj proces, poznat kao “šokiranje”, ima vrlo praktičnu svrhu: razbijanje čvrstih mišićnih vlakana u mesu hobotnice. Hobotnica je čisti mišić, i ako je samo skuhate, bit će tvrda i gumena.
Gledao sam ih satima kao dijete. Sjede na suncu, pričaju, i usput, gotovo mehanički, udaraju hobotnicom o beton. To je bio ritam ljeta. Cilj je bio dobiti pjenu, znak da su se vlakna počela raspadati. Međutim, u modernoj kuhinji imamo puno jednostavniju i manje napornu metodu koja daje iste, ako ne i bolje, rezultate. Ta metoda ne zahtijeva nikakvu fizičku snagu i događa se u tišini vaše kuhinje. Zove se zamrzavanje.
Kako zamrzavanje pomaže da hobotnica bude mekša?
Ovo je čista, predivna znanost na djelu. Kada stavite svježu hobotnicu u zamrzivač, voda unutar njenih stanica pretvara se u kristale leda. Ti kristalići su oštri i tijekom formiranja probijaju stanične stijenke i vezivno tkivo mišića. Oni obavljaju isti posao kao i udaranje o kamen, samo na mikroskopskoj razini, iznutra prema van. To je prirodni proces denaturacije proteina.
Kada kasnije odledite hobotnicu, njena mišićna struktura već je narušena i oslabljena. Spremnija je za kuhanje i rezultat će biti neusporedivo mekše meso. Zato je pravilo broj jedan: svježe ulovljenu hobotnicu uvijek prvo zamrznite. Ostavite je u zamrzivaču barem 24 sata, a može stajati i tjednima.
Većina hobotnica koje kupite u trgovinama već je bila smrznuta. To je velika prednost jer znači da je najvažniji korak omekšavanja već obavljen za vas. Ako kupujete svježu hobotnicu u ribarnici, uvijek pitajte je li već bila smrznuta. Ako nije, znate što vam je činiti.
Postoji li još koji trik za savršeno meku hobotnicu?
Kada pričamo o trikovima za meku hobotnicu, nemoguće je ne spomenuti slavni – pluteni čep. Sigurno ste čuli staru priču da ubacivanje plutenog čepa u lonac dok se hobotnica kuha jamči mekoću. To je jedan od onih savjeta koji se prenosi s generacije na generaciju, obavijen velom tajne i tradicije.
Moram vas razočarati – ili možda obradovati jednostavnošću istine. Ne postoji nikakav znanstveni dokaz da pluteni čep radi bilo što. Enzimi iz pluta ne oslobađaju se na temperaturi kuhanja i nemaju nikakav kemijski utjecaj na meso. Tu teoriju potvrdili su i brojni stručnjaci s prehrambenih fakulteta, poput onih s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu. Pa zašto je onda mit toliko živ? Vjerojatno zato što su nekada ribari koristili pluto kao oznaku za svoje mreže, pa bi koji čep slučajno završio u loncu. Kada bi hobotnica ispala mekana, pripisali bi to čepu, a ne činjenici da su je prethodno dobro istukli i polako kuhali.
Pravi trik za meku hobotnicu nije u čepu, već u onome što smo već prošli: pravilnom čišćenju, obaveznom prethodnom zamrzavanju (ili udaranju) i, najvažnije od svega, strpljivom i polaganom kuhanju na niskoj temperaturi.
Zaključak: Od straha do ponosa
Eto, prošli smo cijeli put. Od pomalo zastrašujuće morske kreature do čistog i spremnog komada mesa koji čeka da postane zvijezda vašeg stola. Nadam se da ste shvatili da čišćenje hobotnice nije kompliciran proces. To je vještina koja zahtijeva malo strpljenja i praćenje nekoliko logičnih koraka.
Prvi put će vam možda trebati malo više vremena. Možda ćete se malo zapetljati. Ali drugi put bit će brže. Treći put radit ćete to automatski, s osjećajem samopouzdanja. I upravo je u tome ljepota. To je osjećaj koji sam i ja doživio, transformacija od onog dječaka koji je sa strahopoštovanjem gledao djeda, do čovjeka koji sada s ponosom može reći: “Da, znam kako pripremiti hobotnicu.”
Sada kada znate kako očistiti hobotnicu, otvoren vam je cijeli svijet recepata. Salate, peke, brudeti, rižoti… Mogućnosti su neograničene. Uzmite tu dasku za rezanje, primite se posla i stvorite nešto predivno. Jamčim vam, okus pobjede i zadovoljstva bit će najbolji začin.
Često postavljena pitanja za Kako Očistiti Hobotnicu

Je li važno zamrznuti hobotnicu prije kuhanja?
Da, zamrzavanje je ključno za omekšavanje mesa, jer kristali leda razbijaju stanične stijenke i vlakna mišića, što rezultira mekšim i ukusnijim mesom nakon odleđivanja.
Kako ukloniti glavu ili plašt hobotnice tijekom čišćenja?
Postavite hobotnicu na dasku, okrenite plašt naopako, odrežite unutarnje organe i spojite ga s krakovima, a zatim isperite iznutra i izvana uklanjajući sve nečistoće.
Kako započeti proces čišćenja hobotnice kad je ona stigla u vašu kuhinju?
Prvi korak je temeljito ispiranje hobotnice pod hladnom vodom kako biste uklonili pijesak, sluz i nečistoće, čime se priprema za daljnje čišćenje i kuhanje.
Koji su osnovni alati potrebni za čišćenje hobotnice?
Za čišćenje hobotnice trebate oštar nož, dasku za rezanje, veliku zdjelu ili sudoper za ispiranje te hladnu vodu, a svi ti alati su obično dostupni u vašoj kuhinji.
Zašto je važno pravilno očistiti hobotnicu prije kuhanja?
Pravilno čišćenje hobotnice ključno je zbog uklanjanja unutarnjih organa, neestivih dijelova poput kljuna i očiju te higijene, što poboljšava okus, teksturu jela i sprječava neugodne okuse te nečistoće.