Close Menu
  • ZDRAVLJE
    • Bolesti i simptomi
    • Žensko zdravlje i trudnoća
    • Lijekovi i prirodni lijekovi
    • Pregledi i dijagnostika
  • KALKULATOR
    • Znanstveni Kalkulator
    • KW u KS
    • Online Kalkulator
    • Kreditni Kalkulator
    • Izračun Postotaka
    • PDV Kalkulator
    • Kalkulator Uvoza
    • Kalkulator Datuma
    • Bruto u Neto
    • Kalkulator Kalorija
  • TEHNOLOGIJA
    • Društvene mreže
    • Mobilni uređaji i aplikacije
    • Internet i web servisi
    • E-usluge i digitalni identitet
  • FINANCIJE
    • Bankarstvo i kartice
    • Dionice i ulaganja
    • Porezi i državne naknade
    • Posao i karijera
  • HRANA I KUHANJE
    • Priprema jela
    • Voće i povrće
    • Morski plodovi
    • Slatkiši i deserti
  • ZABAVA I KULTURA
    • UČENJE
    • Vozačka dozvola i promet
    • Igre i zabava
  • RELIGIJA
    • Molitve i krunice
    • Kršćanstvo
Facebook X (Twitter) Instagram
Facebook
A Kako: Kompletan Vodič s Odgovorima na Sve Što Trebate
Prijavi Se
  • ZDRAVLJE
    • Bolesti i simptomi
    • Žensko zdravlje i trudnoća
    • Lijekovi i prirodni lijekovi
    • Pregledi i dijagnostika
  • KALKULATOR
    • Znanstveni Kalkulator
    • KW u KS
    • Online Kalkulator
    • Kreditni Kalkulator
    • Izračun Postotaka
    • PDV Kalkulator
    • Kalkulator Uvoza
    • Kalkulator Datuma
    • Bruto u Neto
    • Kalkulator Kalorija
  • TEHNOLOGIJA
    • Društvene mreže
    • Mobilni uređaji i aplikacije
    • Internet i web servisi
    • E-usluge i digitalni identitet
  • FINANCIJE
    • Bankarstvo i kartice
    • Dionice i ulaganja
    • Porezi i državne naknade
    • Posao i karijera
  • HRANA I KUHANJE
    • Priprema jela
    • Voće i povrće
    • Morski plodovi
    • Slatkiši i deserti
  • ZABAVA I KULTURA
    • UČENJE
    • Vozačka dozvola i promet
    • Igre i zabava
  • RELIGIJA
    • Molitve i krunice
    • Kršćanstvo
A Kako: Kompletan Vodič s Odgovorima na Sve Što Trebate
Home»HRANA I KUHANJE»Voće i povrće
Voće i povrće

Kako Spremiti Kaki Za Zimu: Sušenje, Zamrzavanje, Pekmez

Jurica SinkoBy Jurica Sinko17 rujna, 2025Updated:17 rujna, 202510 Mins Read
Facebook Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Telegram Email
kriške kakija na ladicama dehidratora kao način kako spremiti kaki za zimu
Popis sadržaja
  • Ključni Zaključci
  • Zašto je uopće važno znati prepoznati pravi trenutak za berbu?
  • Je li sušenje kakija stvarno najbolji način da se sačuva okus sunca?
    • Kako pripremiti kaki za sušenje, a da ne pocrni?
    • Koji je najlakši način sušenja u pećnici?
    • A što ako imam dehidrator?
  • Može li se kaki zamrznuti, a da ne izgubi dušu?
    • Koji je najbolji način za zamrzavanje pirea?
  • Je li kuhanje pekmeza od kakija komplicirano kao što zvuči?
    • Koji je provjereni recept za savršeni pekmez?
      • Što vam treba:
      • Kako to napraviti:
  • Često postavljena pitanja za Kako Spremiti Kaki Za Zimu

Jesen stigne. Magla se polako spušta po dolinama, a zrak miriše na vlažnu zemlju i slatko truljenje lišća. U mom dvorištu, to je i vrijeme kada grane stabla kakija popuste pod težinom svojih vatrenih plodova. Svake godine ista slika – narančasto blago koje čeka da bude ubrano. I svake godine isto pitanje od susjeda, prijatelja, pa i vas koji ovo čitate: kako spremiti kaki za zimu?

Jer, budimo iskreni, koliko god ga voljeli, pojesti sve odjednom je nemoguća misija. To je voće izobilja, voće koje traži da se njegova slatkoća sačuva za duge, hladne dane. Sjećam se svog nonna. On nije imao dehidrator ni velike škrinje za zamrzavanje. Imao je samo strpljenje, drveni prozor okrenut jugu i znanje koje se prenosilo generacijama. Upravo to znanje, nadopunjeno nekim modernim trikovima koje sam putem naučio (često na teži način), želim podijeliti s vama. Provest ću vas kroz sušenje, zamrzavanje i kuhanje pekmeza, tako da ni jedan jedini plod ne propadne.

Više iz kategorije Voće i povrće:

Kako Očistiti Nar

Kako Jesti Nar

Ključni Zaključci

  • Zrelost je sve: Uspjeh bilo koje metode ovisi o tome da odaberete savršeno zrele, ali još uvijek čvrste plodove. Gnjecavi kaki dobar je samo za odmah pojesti.
  • Sušenje za koncentrat okusa: Bilo u pećnici, dehidratoru ili na suncu, sušenjem dobivate slatke, žvakaste zalogaje bogate okusom, idealne za grickanje ili dodatak jelima.
  • Zamrzavanje za brzinu i jednostavnost: Zamrzavanje pirea od kakija najbrži je način da sačuvate njegov okus za smoothieje, kreme i kolače.
  • Pekmez kao kruna sezone: Kuhanje pekmeza pretvara kaki u baršunasti namaz koji će obogatiti svaki doručak ili desert, a vaša kuhinja će mirisati božanstveno.

Zašto je uopće važno znati prepoznati pravi trenutak za berbu?

Sve počinje ovdje. Na stablu. Ako uberete kaki prerano, bit će opor i brašnast, a onaj osjećaj skupljanja usta nećete zaboraviti. Vjerujte mi. Kao klinac sam jednom zagrizao u takav, misleći da je zreo jer je bio lijepo narančast. Nonno mi se smijao danima. Rekao je: “Strpljenja, mali. Kaki te uči strpljenju.” I bio je u pravu. Postoje dvije glavne vrste kakija s kojima ćete se susresti – opore (poput sorte ‘Tipo’) i neopore (poput ‘Fuyu’ ili ‘Jiro’).

Neopore sorte možete jesti dok su još hrskave, poput jabuke. One su jednostavnije. Ali prave zvijezde zimnice su opore sorte. One moraju potpuno omekšati, postati gotovo prozirne i gnjecave na dodir, kao da su ispunjene želatinom. Tek tada tanini, koji uzrokuju oporost, nestaju i ostaje samo čista, medena slatkoća. Za sušenje i zamrzavanje u komadima, idealan trenutak je kad je plod potpuno zreo i sladak, ali još uvijek dovoljno čvrst da ga možete rezati bez da se raspadne. Za pekmez i pire, možete koristiti i one malo mekše.

Je li sušenje kakija stvarno najbolji način da se sačuva okus sunca?

Apsolutno jest. Sušeni kaki je nešto posebno. Slatkoća se koncentrira, a tekstura postaje negdje između suhe marelice i datulje. To je energetska bomba i savršena grickalica. Imam prijatelja koji se kune da je bolji od bilo kakvog čipsa. Postoji nekoliko načina kako to možete posti-ći, ovisno o opremi i strpljenju koje imate.

Kako pripremiti kaki za sušenje, a da ne pocrni?

Priprema je pola posla, zar ne? Ovdje nema prečaca.

  1. Odabir plodova: Birajte zrele, ali čvrste kakije. Ako su premekani, pretvorit će se u kašu.
  2. Pranje i guljenje: Dobro ih operite i osušite. Obavezno im ogulite kožu. Koža postane žilava i neugodna sušenjem. Uklonite i peteljku te onaj tvrdi dio oko nje.
  3. Rezanje: Narežite ih na kriške debljine oko 5-6 milimetara. Trudite se da sve kriške budu podjednake debljine kako bi se ravnomjerno sušile. Ako neke budu deblje, ostat će vlažne dok će se tanje već prepeći.
  4. Tretman protiv tamnjenja (opcionalno): Kaki prirodno ne tamni kao jabuka, ali ako želite biti sigurni, možete kriške kratko uroniti u otopinu limunovog soka i vode (žlica soka na litru vode). Ja to rijetko radim, jer mi se sviđa ta duboka, jantarna boja koju dobiju.

Koji je najlakši način sušenja u pećnici?

Ovo je metoda za nas koji nemamo dehidrator. Vrlo je jednostavna, ali zahtijeva malo nadzora. Posložite pripremljene kriške kakija na rešetku pećnice, pazeći da se ne dodiruju. Ako ih stavite na papir za pečenje, teže će se sušiti s donje strane. Uključite pećnicu na najnižu moguću temperaturu, idealno između 50 i 60°C. Ako vaša pećnica nema tako nisku temperaturu, lagano odškrinite vrata pomoću drvene kuhače. To će omogućiti cirkulaciju zraka i izlazak vlage.

Sušenje će trajati od 6 do 10 sati. Vrijeme ovisi o debljini kriški i sočnosti voća. Znat ćete da su gotovi kad na dodir budu suhi, ali i dalje savitljivi. Nemojte ih presušiti jer će postati tvrdi i lomljivi. Tijekom sušenja ih jednom ili dvaput okrenite. Kad su gotovi, ostavite ih da se potpuno ohlade na sobnoj temperaturi prije spremanja.

A što ako imam dehidrator?

Ako imate dehidrator, vaš je život upravo postao lakši. Proces je isti kao i za pećnicu – pripremite i narežite kaki, posložite ga na ladice dehidratora i uključite ga na temperaturu za voće (obično oko 55-60°C). Dehidrator osigurava stalnu cirkulaciju zraka, pa je sušenje puno ravnomjernije i brže, a vi ne morate brinuti o otvaranju pećnice. Ovisno o modelu i debljini kriški, bit će gotovi za 5 do 8 sati. Provjeravajte ih pred kraj kako biste postigli savršenu teksturu. Spremanje je isto – ohladite pa u staklenke.

Može li se kaki zamrznuti, a da ne izgubi dušu?

Zamrzavanje je, bez sumnje, najbrži način spremanja kakija za zimu. No, ovdje moramo biti pametni. Zbog visokog udjela vode, cijeli smrznuti kaki nakon odmrzavanja postaje… pa, recimo samo da njegova tekstura nije baš privlačna. Postaje vodenast i gnjecav. Zato ga nikad ne zamrzavam cijelog ili u kriškama ako ga mislim jesti samog. Ali, za smoothieje, kreme, sladoled ili kao dodatak zobenoj kaši, smrznuti pire od kakija je pravo zlato.

Koji je najbolji način za zamrzavanje pirea?

Ovo je moj omiljeni “brzinski” recept. Kad imam hrpu onih prezrelih, mekanih kakija koje ne mogu više ni gledati, pretvorim ih u pire.

  • Jednostavno im uklonite peteljku i kožu (koja se na prezrelim plodovima skida gotovo sama).
  • Ubacite meso kakija u blender. Možete dodati žličicu limunovog soka na pola kilograma voća da sačuvate boju, ali nije nužno.
  • Blendajte dok ne dobijete glatki, baršunasti pire. Nemojte dodavati vodu!
  • Sada imate nekoliko opcija za pakiranje. Možete ga uliti u posude za zamrzavanje, ostavljajući malo prostora na vrhu jer se tekućina širi. Još bolja fora je uliti pire u kalupe za led. Kad se kockice smrznu, prebacite ih u vrećicu za zamrzavanje. Tako imate savršeno porcioniran kaki koji samo ubacite u blender.

Ovako zamrznut, pire od kakija može stajati u zamrzivaču i do godinu dana. Kad ga poželite koristiti, samo odmrznite potrebnu količinu u hladnjaku ili na sobnoj temperaturi. Okus ostaje gotovo netaknut.

Je li kuhanje pekmeza od kakija komplicirano kao što zvuči?

Sjećam se svog prvog pokušaja kuhanja pekmeza od kakija. Bio sam mlad, pun entuzijazma i potpuno neiskusan. Kuhinja je nakon dva sata izgledala kao da je eksplodirala narančasta bomba. Sve je bilo ljepljivo. A pekmez? Imao je onaj čudan, opori okus u pozadini. Katastrofa. Tada sam naučio dvije ključne lekcije: koristi samo apsolutno zrele kakije i ne preskači limunov sok. Danas je to pjesma. Pekmez od kakija je baršunast, aromatičan i ne previše sladak. Prava delicija.

Koji je provjereni recept za savršeni pekmez?

Ovaj recept sam usavršavao godinama. Nema puno filozofije, samo dobri sastojci i malo ljubavi.

Što vam treba:

  • 2 kg očišćenog mesa kakija (to je otprilike 2.5 kg cijelih plodova)
  • 1 kg šećera (možete koristiti i manje ako su kakiji jako slatki)
  • Sok od 2 velika limuna
  • 1 mahuna vanilije ili žličica ekstrakta
  • Po želji: malo cimeta, zvjezdasti anis ili naribani đumbir

Kako to napraviti:

  1. Priprema voća: Očistite kakije, uklonite kožu i peteljke te ih narežite na manje komade. Stavite ih u veliki, široki lonac.
  2. Prvo kuhanje: Dodajte sok od limuna. Limun ne samo da sprječava tamnjenje, već je ključan za balansiranje slatkoće i pomaže pri želiranju jer kaki prirodno nema puno pektina. Kuhajte na laganoj vatri dok kaki potpuno ne omekša, otprilike 20-30 minuta.
  3. Pasiranje: Kad je kaki kuhan, usitnite ga štapnim mikserom direktno u loncu dok ne dobijete glatku smjesu.
  4. Dodavanje šećera i začina: Sada dodajte šećer i začine po želji (prerezanu mahunu vanilije ili ostalo). Dobro promiješajte i nastavite kuhati na srednje jakoj vatri.
  5. Kuhanje do gustoće: Ovdje počinje prava zabava. Pekmez će se početi zgušnjavati. Morate ga neprestano miješati da ne zagori. Budite oprezni, jer zna prskati. Kuhanje traje otprilike 45-60 minuta. Znat ćete da je gotov pomoću klasičnog testa s tanjurićem. Stavite tanjurić u zamrzivač na par minuta. Kapnite na njega žličicu pekmeza. Ako se nakon minute ne razlijeva kad nagnete tanjurić, gotov je.
  6. Punjenje staklenki: Dok se pekmez kuha, sterilizirajte staklenke i poklopce u pećnici na 100°C. Vrući pekmez ulijevajte u vruće staklenke. Odmah čvrsto zatvorite i okrenite staklenke naopačke na 5 minuta. Zatim ih vratite u normalan položaj i pustite da se potpuno ohlade, umotane u deku.

Ovaj pekmez je fantastičan na tostu s maslacem, kao punjenje za palačinke ili kao dodatak dasci sa sirevima. Njegova blaga, medena nota savršeno se slaže sa sirevima poput kozjeg sira ili brieja. Više o sljubljivanju voća i sira možete pročitati u znanstvenim radovima, poput onih s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, koji istražuju senzoriku hrane.

Tako, eto. Od grane pune vatrenih plodova do staklenke pune zimskog sunca. Nije teško, zar ne? Potrebno je samo malo volje i poštovanja prema plodu koji nam priroda daje. Svaki put kad otvorim staklenku tog pekmeza usred siječnja, ili gricnem sušenu krišku dok vani pada snijeg, sjetim se nonna i njegovih riječi o strpljenju. Kaki nas doista uči strpljenju. A na kraju nas bogato nagradi.

Često postavljena pitanja za Kako Spremiti Kaki Za Zimu

kuhanje džema od kakija što je ukusan način kako spremiti kaki za zimu

Koji su preporučeni načini sušenja kakija kod kuće?

Najjednostavniji način je sušenje u pećnici na najnižoj temperaturi između 50 i 60°C, s lagano otvorenim vratima, ili uz pomoć dehidratora na temperaturi od 55-60°C. Obje metode zahtijevaju nadzor i redovno okretanje kriški, a sušenje traje od 6 do 10 sati, ovisno o debljini kriški i sočnosti ploda.

Kako pripremiti kaki za sušenje da ne pocrni?

Pripremi kakije tako da ih dobro operete, ogulite i narežete na kriške debljine 5-6 milimetara. Da bi kriške ostale svijetle, kratko ih uronite u limunov sok razrjeđen s vodom. Osigurajte ravnomjernu debljinu kriški kako bi se ravnomjerno sušile.

Koje su metode za trajno očuvanje okusa kakija za zimu?

Najbolji načini za očuvanje okusa kakija za zimu su sušenje, zamrzavanje i kuhanje pekmeza. Sušenjem dobivate slatke, žvakaste zalogaje, a zamrzavanjem pripravite pire koje je prikladno za smoothies i kreme. Pekmez je dugotrajan način da sačuvate slatkoću i aromu kakija.

Koje su razlike između sorti kakija i kako to utječe na vrijeme branja?

Postoje dvije glavne vrste kakija: opore sorte koje moraju potpuno omekšati da bi bile jestive i neopore sorte koje mogu jesti dok su još hrskave. Za sušenje i zamrzavanje najbolje je odabrati potpuno zrele, ali čvrste plodove izvana, a za pekmez i pire mogu se koristiti i malo mekši plodovi.

Kako odabrati pravilno vrijeme za berbu kakija?

Pravilno vrijeme za berbu kakija je kada plodovi postanu potpuno zreli, žućkasto-narančaste boje, ali još uvijek čvrsti. Ako uberete prerano, plod će biti opor i brašnast, dok će prekasno postali mekani i gnjecavi.

author avatar
Jurica Sinko
Pozdrav, ja sam Jurica Šinko, osnivač stranice akako.hr. Moj poduzetnički put počeo je s online trgovinom za videoigra, koju sam kao tinejdžer izgradio u uspješan međunarodni posao. To iskustvo naučilo me najvažniju lekciju: kako prepoznati problem i ponuditi kvalitetno rješenje.
See Full Bio
social network icon social network icon
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Možda će vas zanimati

prikaz kako pripremiti šipak metodom čišćenja u vodi gdje sjemenke padaju na dno

Kako Pripremiti Šipak: Za Čaj, Pekmez I Ljekoviti Sok

21 rujna, 2025
prikaz kako očistiti sipu s fokusom na korak vađenja sipine kosti

Kako Očistiti Sipu: Korak Po Korak Vodič Za Početnike

21 rujna, 2025
fotografija koja prikazuje kako se jedu mušmule kada su potpuno zrele i mekane

Kako Se Jedu Mušmule: Kada Su Zrele I Kako Ih Jesti

21 rujna, 2025
fotografija koja prikazuje kako oguliti bademe nakon blanširanja stiskom prstiju

Kako Oguliti Bademe: Najbrži I Najlakši Način Bez Muke

20 rujna, 2025
Odgovori na često postavljana pitanja o tome kako vidjeti povrat poreza na e-Porezna portalu
E-usluge i digitalni identitet

Kako vidjeti povrat poreza na e-Porezna – Status Pregled

7 kolovoza, 2025

Proljeće je u zraku, a s njim dolazi i ono jedno pitanje koje si postavljaju…

Svjetleći optički kabel spojen na ruter kao prikaz za kako dobiti optički internet i njegovu brzinu
Internet i web servisi

Kako Dobiti Optički Internet – Dostupnost Cijena Brzina

28 srpnja, 2025

Sanjate o internetu koji radi bez zastajkivanja, čak i kada cijela obitelj istovremeno surfa, streama…

Stranice

  • AKako
  • Kontakt
  • Linkovi
  • O nama
  • Pravila privatnosti

Želiš oglasiti svoje poduzeće?
Želiš pojačati brand awareness svojeg poduzeća ili trebaš samo pomoć u marketingu?

Pošalji nam mail!

Kupi key d.o.o
Address: Ul. Vinka Međerala 13, 42000, Varaždin
Telefon: +385 095 656 6565
Email: podrska@akako.hr

Facebook
Facebook
© 2025 akako.hr vijesti portal od kupi key.o.o

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.