Close Menu
  • ZDRAVLJE
    • Bolesti i simptomi
    • Žensko zdravlje i trudnoća
    • Lijekovi i prirodni lijekovi
    • Pregledi i dijagnostika
  • KALKULATOR
    • Znanstveni Kalkulator
    • KW u KS
    • Online Kalkulator
    • Kreditni Kalkulator
    • Izračun Postotaka
    • PDV Kalkulator
    • Kalkulator Uvoza
    • Kalkulator Datuma
    • Bruto u Neto
    • Kalkulator Kalorija
  • TEHNOLOGIJA
    • Društvene mreže
    • Mobilni uređaji i aplikacije
    • Internet i web servisi
    • E-usluge i digitalni identitet
  • FINANCIJE
    • Bankarstvo i kartice
    • Dionice i ulaganja
    • Porezi i državne naknade
    • Posao i karijera
  • HRANA I KUHANJE
    • Priprema jela
    • Voće i povrće
    • Morski plodovi
    • Slatkiši i deserti
  • ZABAVA I KULTURA
    • UČENJE
    • Vozačka dozvola i promet
    • Igre i zabava
  • RELIGIJA
    • Molitve i krunice
    • Kršćanstvo
Facebook X (Twitter) Instagram
Facebook
A Kako: Kompletan Vodič s Odgovorima na Sve Što Trebate
Prijavi Se
  • ZDRAVLJE
    • Bolesti i simptomi
    • Žensko zdravlje i trudnoća
    • Lijekovi i prirodni lijekovi
    • Pregledi i dijagnostika
  • KALKULATOR
    • Znanstveni Kalkulator
    • KW u KS
    • Online Kalkulator
    • Kreditni Kalkulator
    • Izračun Postotaka
    • PDV Kalkulator
    • Kalkulator Uvoza
    • Kalkulator Datuma
    • Bruto u Neto
    • Kalkulator Kalorija
  • TEHNOLOGIJA
    • Društvene mreže
    • Mobilni uređaji i aplikacije
    • Internet i web servisi
    • E-usluge i digitalni identitet
  • FINANCIJE
    • Bankarstvo i kartice
    • Dionice i ulaganja
    • Porezi i državne naknade
    • Posao i karijera
  • HRANA I KUHANJE
    • Priprema jela
    • Voće i povrće
    • Morski plodovi
    • Slatkiši i deserti
  • ZABAVA I KULTURA
    • UČENJE
    • Vozačka dozvola i promet
    • Igre i zabava
  • RELIGIJA
    • Molitve i krunice
    • Kršćanstvo
A Kako: Kompletan Vodič s Odgovorima na Sve Što Trebate
Home»HRANA I KUHANJE»Slatkiši i deserti
Slatkiši i deserti

Kako Ukrasiti Tortu Kao Profesionalac – Ideje i Tehnike

Jurica SinkoBy Jurica Sinko24 rujna, 2025Updated:24 rujna, 202515 Mins Read
Facebook Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Telegram Email
fotografija koja prikazuje kako ukrasiti tortu pomoću slastičarske vrećice za nanošenje kreme
Popis sadržaja
  • Ključni Zaključci
  • Zašto je Ukrašavanje Torte Uopće Toliko Važno?
  • Koji su mi Alati Potrebni da Počnem Ukrašavati Kao Profesionalac?
    • Bez Ovoga Stvarno Ne Možete? Osnovni Pribor
    • Želite Podići Stvari na Višu Razinu? Alati za Napredne
  • Koja je Najbolja Krema za Ukrašavanje Torte?
    • Što je Buttercream i Zašto ga Svi Vole?
    • A Što je s Ganacheom? Može li On Biti Glavna Zvijezda?
    • Fondant – Prijatelj ili Neprijatelj Svakog Slastičara?
  • Kako Dobiti Savršeno Glatke Rubove na Torti?
    • Evo koraka:
  • Kako Napraviti Onaj Popularni “Drip” Efekt?
  • Mogu li Koristiti Svježe Cvijeće za Dekoraciju?
    • Je li Svo Cvijeće Sigurno za Jelo?
    • Kako Pripremiti Cvijeće Prije Stavljanja na Tortu?
  • Koje su Još Ideje za Ukrašavanje Bez Puno Kompliciranja?
    • Kako Iskoristiti Voće za Wow Efekt?
    • Čokolada: Najbolji Prijatelj Svake Torte?
    • Što je s Posipima, Mrvicama i Makronima?
  • Postoji li Tajna za Postizanje Zrcalne Glazure (Mirror Glaze)?
  • Vaše Slatko Putovanje Tek Počinje
  • Često postavljena pitanja za – Kako Ukrasiti Tortu

Svi smo bili tamo. Stojite ispred slastičarnice, divite se torti koja izgleda kao umjetničko djelo i mislite si: “Ja to nikada ne bih mogao.” Glatke linije, savršeni ukrasi, boje koje se prelijevaju… Izgleda kao čista magija. Ali, što ako vam kažem da to nije magija?

Što ako vam kažem da je to vještina, a svaka se vještina može naučiti? Znam, jer sam i ja nekada bio na vašem mjestu, s vrećicom za ukrašavanje u jednoj ruci, špatulom u drugoj i potpunim kaosom u kuhinji. Ovaj vodič je sve ono što bih volio da mi je netko rekao tada. Pokazat ću vam kako ukrasiti tortu na način da vaši prijatelji i obitelj neće vjerovati da ste je sami napravili. Krenimo zajedno na ovo slatko putovanje.

Više iz kategorije Slatkiši i deserti:

Kako Zgusnuti Pekmez Od Šljiva

Kako Napraviti Liker Od Višanja

Ključni Zaključci

  • Pravi alati su pola posla: Investicija u nekoliko osnovnih alata, poput rotirajućeg stalka i kvalitetne špatule, drastično će vam olakšati posao i poboljšati rezultate.
  • “Crumb coat” je vaš najbolji prijatelj: Nikada nemojte preskočiti tanki, prvi sloj kreme. On “zaključava” mrvice i osigurava savršeno glatku podlogu za finalni sloj.
  • Temperatura je sve: Bilo da radite s ganacheom za “drip” efekt ili buttercreamom za glatke rubove, temperatura kreme i torte ključna je za uspjeh. Hladna torta je stabilna torta.
  • Vježba stvara majstora: Vaša prva torta možda neće biti savršena, i to je sasvim u redu. Svaki pokušaj je lekcija. Ne bojte se pogrešaka – često se mogu pretvoriti u najkreativnija rješenja.
  • Krenite jednostavno: Ne morate odmah raditi komplicirane ukrase od fondanta. Počnite s voćem, čokoladnim strugotinama ili jednostavnim potezima špatulom. Ljepota je često u jednostavnosti.

Zašto je Ukrašavanje Torte Uopće Toliko Važno?

Pitate se, zar nije najvažnije da je torta ukusna? Apsolutno. No, razmislite o ovome: torta je gotovo uvijek središnji dio proslave. Ona je ono oko čega se svi okupljaju, u što su uprte sve oči dok pjevamo “Sretan rođendan”. Dekoracija torte je prvi dojam. Ona priča priču prije nego što je itko uopće proba.

Kada odvojite vrijeme da ukrasite tortu, vi ne dodajete samo šećer i boju. Vi dodajete ljubav, pažnju i dio sebe. To je vizualni zagrljaj. Sjećam se kad sam prvi put pokušavao napraviti rođendansku tortu za svoju mamu. Bila je to čokoladna torta, njezin favorit, ali moja vještina ukrašavanja bila je… pa, recimo samo da je bila u razvoju.

Krema je bila neravna, ruže od maslaca izgledale su više kao mrlje, ali njezin osmijeh kad je vidjela taj nesavršeni, ali trudom ispunjen pokušaj, bio je neprocjenjiv. Tada sam shvatio. Ukrašavanje nije samo estetika; to je emocija. To je način da kažete “stalo mi je” bez ijedne riječi.

Koji su mi Alati Potrebni da Počnem Ukrašavati Kao Profesionalac?

Ulazak u svijet ukrašavanja torti može se činiti zastrašujućim zbog ogromne količine alata dostupnih na tržištu. Ali istina je da vam za početak ne treba cijela specijalizirana trgovina. Treba vam samo nekoliko ključnih stvari koje će napraviti ogromnu razliku.

Bez Ovoga Stvarno Ne Možete? Osnovni Pribor

Ako ste ozbiljni u namjeri da naučite kako ukrasiti tortu, ovo su stvari koje morate imati. Smatrajte ih svojom početnom investicijom u bezbroj budućih remek-djela.

  • Rotirajući stalak za tortu: Ovo nije luksuz, ovo je nužnost. Omogućuje vam da glatko rotirate tortu dok nanosite kremu, što je ključno za postizanje ravnih stranica i oštrih rubova. Bez njega, trčat ćete oko stola kao da igrate neku čudnu igru.
  • Offset i ravna špatula: Trebat će vam obje. Dugačka, offset (kutna) špatula idealna je za nanošenje kreme na vrh i stranice torte bez da vaši prsti završe u kremi. Manja, ravna špatula odlična je za preciznije radove i popravke.
  • Strugač za tijesto (Bench Scraper): Iako se zove strugač za tijesto, ovo je tajno oružje za savršeno glatke stranice torte. Držite ga okomito uz tortu i okrećite stalak. Magija.
  • Vrećice za ukrašavanje i osnovni nastavci: Ne treba vam set od 50 komada. Za početak su dovoljni jedan okrugli nastavak (za pisanje i točkice), jedan zvjezdasti (za klasične zvjezdice i rubove) i jedan veći, francuski zvjezdasti nastavak (za prekrasne rozete).

Želite Podići Stvari na Višu Razinu? Alati za Napredne

Kada savladate osnove, možda ćete osjetiti želju za istraživanjem novih tehnika. Tada na scenu stupaju ovi alati koji otvaraju potpuno novi svijet mogućnosti.

  • Set raznih nastavaka za ukrašavanje: Ovdje možete eksperimentirati s nastavcima za latice (za izradu cvijeća), lišće ili razne pletene uzorke.
  • Alati za rad s fondantom: Ako se odvažite na rad s fondantom, trebat će vam neljepljivi valjak, glačalo za fondant (za savršeno glatku površinu) i set osnovnih rezača i modelara.
  • Kuhinjski termometar: Neophodan za tehnike poput izrade talijanskog buttercreama ili, najvažnije, za popularnu zrcalnu glazuru gdje je precizna temperatura apsolutno ključna za uspjeh.

Koja je Najbolja Krema za Ukrašavanje Torte?

Odabir prave kreme (frostinga) temelj je svake dobre dekoracije. Neke kreme su sjajne za prekrivanje, druge za precizno iscrtavanje detalja. Upoznajmo glavne igrače.

Što je Buttercream i Zašto ga Svi Vole?

Buttercream, ili krema od maslaca, kraljica je svijeta ukrašavanja torti. Svestrana je, relativno jednostavna za napraviti i nevjerojatno ukusna. Postoji nekoliko osnovnih vrsta:

  • Američki buttercream: Najjednostavniji tip, napravljen od maslaca i šećera u prahu. Vrlo je sladak i brzo se stvrdnjava, što ga čini odličnim za početnike i jednostavne dekoracije.
  • Švicarski meringue buttercream: Ovdje se bjelanjci i šećer prvo zagrijavaju na pari prije mućenja, a zatim se dodaje maslac. Rezultat je svilenkasto glatka, manje slatka i vrlo stabilna krema, idealna za glatke premaze i sofisticirane ukrase.
  • Talijanski meringue buttercream: Najstabilniji od svih. Ovdje se vrući šećerni sirup polako ulijeva u umućene bjelanjke. Ova krema je savršena za vruće vrijeme i vrlo zahtjevne dekoracije. Malo je kompliciranija za napraviti, ali trud se itekako isplati.

A Što je s Ganacheom? Može li On Biti Glavna Zvijezda?

Apsolutno! Ganache, mješavina čokolade i vrhnja za šlag, nije samo za punjenje. On je fantastičan za premazivanje cijele torte, pogotovo ako planirate staviti fondant preko nje, jer stvara čvrstu i stabilnu podlogu. Također je zvijezda “drip” tehnike. Omjer čokolade i vrhnja određuje njegovu gustoću. Za premazivanje torte obično se koristi omjer 2:1 (dva dijela čokolade na jedan dio vrhnja), dok je za “drip” bolji omjer 1:1. Dugo sam se mučio s tim “dripom”.

Moji prvi pokušaji bili su ili pregusti pa se nisu cijedili, ili prerijetki pa su samo skliznuli na dno. Noćima sam gledao tutorijale. A onda, jedne subote, uspjelo je. Savršeno ohlađena torta, ganache na točno pravoj temperaturi… gledao sam kako se te čokoladne suze polako i elegantno spuštaju niz rub torte. Taj osjećaj kontrole i uspjeha… bio je bolji od okusa same torte. Skoro.

Fondant – Prijatelj ili Neprijatelj Svakog Slastičara?

Ah, fondant. Izvor divljenja i frustracija. Fondant omogućuje onu besprijekorno glatku, porculansku površinu koju vidite na svadbenim tortama. S njim možete stvarati figure, cvijeće, vrpce – mogućnosti su beskrajne. Međutim, mnogi se žale na njegov okus i teksturu, a prekrivanje torte bez nabora i pukotina prava je vještina. Moj savjet? Ako koristite fondant, pobrinite se da ispod njega bude izdašan i ukusan sloj buttercreama ili ganachea. Tako gosti mogu jednostavno skinuti fondant ako im se ne sviđa, a ispod ih čeka prava poslastica. I vježbajte na lažnoj torti (stiroporu) prije nego što se upustite u prekrivanje prave. Spasit ćete si puno živaca.

Kako Dobiti Savršeno Glatke Rubove na Torti?

Ovo je sveti gral ukrašavanja. Taj oštar, čist rub koji razdvaja profesionalce od amatera. Iako se čini kao nemoguća misija, zapravo je stvar tehnike i strpljenja. I jednog malog, ali moćnog koraka koji se zove “crumb coat”.

Prisjećam se rođendanske torte za moju baku. Htio sam da bude savršena. Ispekao sam biskvite, pripremio kremu i bacio se na posao. Nanio sam debeli sloj kreme direktno na biskvit i počeo ravnati. Ali mrvice… bile su posvuda! Miješale su se s kremom, stvarajući neuredan, točkast izgled. Bio sam na rubu očaja. Mislio sam da je sve propalo.

Tada sam se sjetio nečega što sam pročitao online: “crumb coat” ili “premaz protiv mrvica”. Odlučio sam pokušati. Skinuo sam svu kremu, nanio jedan vrlo tanak sloj, tek toliko da prekrije cijelu tortu, i stavio je u hladnjak na 30 minuta. Taj tanki sloj je doslovno zarobio sve mrvice. Kad sam nakon hlađenja nanio drugi, završni sloj kreme, bilo je kao da radim na potpuno novom platnu. Glatko, čisto, bez ijedne mrvice. Ta je torta na kraju ispala jedna od najljepših koje sam ikad napravio. “Crumb coat” je spasio dan.

Evo koraka:

  1. Nanesite “crumb coat”: Nakon što ste složili tortu, nanesite vrlo tanak sloj kreme po cijeloj površini. Ne brinite o izgledu.
  2. Ohladite: Stavite tortu u hladnjak na najmanje 30 minuta. Krema se mora stisnuti.
  3. Nanesite završni sloj: Sada nanesite deblji, izdašan sloj kreme. Ne štedite. Bolje je imati višak koji ćete skinuti nego premalo.
  4. Izravnajte stranice: Uzmite strugač za tijesto. Prislonite ga okomito na stranicu torte, lagano dodirujući kremu. Sada, čvrsto držeći strugač na mjestu, drugom rukom okrećite stalak za tortu. Jedan glatki, kontinuirani pokret je ključ.
  5. Riješite se viška: Na vrhu torte stvorit će se “kruna” od viška kreme. Uzmite svoju špatulu i, držeći je vodoravno, povucite višak kreme s ruba prema sredini torte.
  6. Ponavljajte: Ponavljajte postupak dok niste zadovoljni. Za ekstra glatki finiš, možete uroniti špatulu i strugač u vruću vodu, obrisati ih i proći još jednom po torti. Vrući metal će lagano otopiti površinu kreme i dati joj sjaj.

Kako Napraviti Onaj Popularni “Drip” Efekt?

“Drip” torte su preuzele društvene mreže, i to s dobrim razlogom. Izgledaju dekadentno, dramatično i nevjerojatno primamljivo. Kao što sam već spomenuo, tajna uspješnog “dripa” leži u jednoj riječi: temperatura.

Vaša torta mora biti hladna. Jako hladna. Najbolje je da odstoji u hladnjaku barem sat vremena nakon što ste nanijeli završni sloj kreme. To će pomoći da se čokoladni “drip” brzo stisne i ne curi sve do dna.

Ganache, koji je najčešći izbor za “drip”, mora biti prave temperature. Trebao bi biti tekuć, ali ne vruć. Idealna temperatura je oko 32°C. Ako nemate termometar, trebao bi biti tek blago topao na dodir. Ako je prevruć, otopit će kremu na torti.

Za nanošenje imate dvije opcije:

  • Žlica: Sipajte malu količinu ganachea na rub torte i lagano je gurnite preko ruba. Količina ganachea koju gurnete odredit će duljinu curenja.
  • Bočica za stiskanje (Squeeze bottle): Daje vam malo više kontrole. Jednostavno stisnite ganache uz rub torte, puštajući ga da prirodno curi.

Testirajte na jednom mjestu prije nego što krenete ukrašavati cijelu tortu! To će vam dati osjećaj za gustoću ganachea i brzinu curenja. Nakon što ste napravili “drip” po rubovima, preostali ganache možete izliti na vrh torte i poravnati špatulom.

Mogu li Koristiti Svježe Cvijeće za Dekoraciju?

Naravno! Svježe cvijeće može pretvoriti jednostavnu tortu u elegantno remek-djelo. Ali, postoji nekoliko vrlo važnih pravila kojih se morate pridržavati kako bi sve bilo ne samo lijepo, već i sigurno.

Je li Svo Cvijeće Sigurno za Jelo?

Apsolutno ne. Mnoge vrste cvijeća su otrovne i nikada se ne smiju stavljati na hranu. Također, cvijeće iz cvjećarnica i supermarketa često je tretirano pesticidima. Uvijek koristite cvijeće za koje znate da je jestivo i uzgojeno organski, bez kemikalija.

  • Sigurne opcije: Ruže, maćuhice, lavanda, kamilica, hibiskus, neven.
  • Otrovne opcije (IZBJEGAVATI!): Ljiljani, hortenzije, đurđice, oleander, narcisi.

Ako niste 100% sigurni, tretirajte cvijet kao da nije jestiv i pobrinite se da ne dolazi u direktan kontakt s tortom.

Kako Pripremiti Cvijeće Prije Stavljanja na Tortu?

Čak i ako koristite sigurno, organsko cvijeće, potrebna je priprema. Nikada nemojte samo zabosti stabljiku u tortu. Stabljike sadrže sokove i mogu nositi bakterije.

  1. Očistite cvijeće: Nježno operite cvjetove i listove i pustite ih da se potpuno osuše.
  2. Skratite stabljike: Odrežite stabljike na željenu duljinu.
  3. Zamotajte stabljike: Ovo je najvažniji korak. Svaku stabljiku čvrsto omotajte cvjećarskom trakom ili malim komadom prozirne folije. Druga opcija je umetnuti stabljiku u slamku i onda slamku zabosti u tortu. Tako stvarate barijeru između biljke i kolača.

Sada možete sigurno aranžirati cvijeće na svojoj torti, znajući da je sve lijepo i zdravstveno ispravno.

Koje su Još Ideje za Ukrašavanje Bez Puno Kompliciranja?

Ne morate provesti sate s vrećicom za ukrašavanje da biste dobili “wow” efekt. Ponekad su najjednostavnije stvari najelegantnije. Evo nekoliko ideja koje svatko može izvesti.

Kako Iskoristiti Voće za Wow Efekt?

Svježe voće je dar prirode svakom dekorateru torti. Boje, teksture i oblici su sami po sebi prekrasni.

  • Bobičasto voće: Hrpa svježih malina, borovnica i jagoda na vrhu torte uvijek izgleda fantastično. Možete ih posuti šećerom u prahu za “snježni” izgled.
  • Citrusne kriške: Tanke kriške limuna, naranče ili limete, svježe ili kandirane, daju predivan, rustikalan izgled.
  • Smokve i nar: Prerezane svježe smokve otkrivaju svoju prekrasnu unutrašnjost i izgledaju nevjerojatno luksuzno. Sjemenke nara su poput malih rubina.

Čokolada: Najbolji Prijatelj Svake Torte?

Osim ganachea, čokolada nudi bezbroj drugih mogućnosti.

  • Čokoladne strugotine: Jednostavno pređite nožem za guljenje povrća po rubu table čokolade. Dobit ćete nježne strugotine koje možete posuti po vrhu ili pritisnuti uz stranice torte.
  • Čokoladna kora: Otopite čokoladu i izlijte je na komad papira za pečenje. Razmažite je u tankom sloju. Prije nego što se potpuno stvrdne, možete je narezati na trokute ili je jednostavno izlomiti na nepravilne komade kada se ohladi. Ovi komadi izgledaju sjajno zabodeni u vrh torte.

Što je s Posipima, Mrvicama i Makronima?

Ne podcjenjujte moć malih dodataka!

  • Kreativni posipi: Umjesto da ih samo nasumično posipate, koristite posipe (sprinkles) za stvaranje uzoraka. Možete napraviti ombre efekt tako da na dnu torte stavite gust sloj, koji se postepeno prorjeđuje prema vrhu.
  • Makroni, poljupci od meringue, keksi: Ovi dodaci daju visinu, teksturu i dodatni okus. Aranžirajte ih na vrhu torte zajedno s voćem ili čokoladom za bogat i slojevit izgled.

Postoji li Tajna za Postizanje Zrcalne Glazure (Mirror Glaze)?

Zrcalna glazura je vrhunac slastičarske vještine. Ta savršeno sjajna, reflektirajuća površina koja izgleda kao staklo. Iako djeluje kao nešto izvanzemaljsko, nije nemoguće, ali zahtijeva preciznost i, opet, pravi alat – termometar. Ovdje nema pogađanja.

Tajna leži u tri stvari: želatini, temperaturi i smrznutoj torti. Glazura se obično radi od vode, šećera, kondenziranog mlijeka, bijele čokolade i želatine. Želatina je ta koja joj daje strukturu. Upravo je kemija iza djelovanja želatine i šećera ono što stvara ovaj nevjerojatan efekt, a za one koji žele dublje zaroniti u znanost slastičarstva, resursi poput Le Cordon Bleu nude uvid u složene tehnike koje profesionalci koriste.

Proces je sljedeći:

  1. Smrznite tortu: Torta (obično mousse torta) mora biti potpuno smrznuta. Tvrda kao kamen. To je ključno jer će ekstremna hladnoća torte momentalno stisnuti glazuru čim je prelijete.
  2. Pripremite glazuru: Skuhajte glazuru prema receptu.
  3. Ohladite glazuru na točnu temperaturu: Ovo je najvažniji korak. Glazura se mora ohladiti na otprilike 35°C prije prelijevanja. Ako je prevruća, bit će prerijetka i samo će skliznuti s torte. Ako je prehladna, bit će pregusta i neće stvoriti glatku površinu. Koristite termometar!
  4. Prelijevanje: Stavite smrznutu tortu na rešetku ispod koje ste stavili lim za pečenje (da uhvati višak glazure). Prelijte glazuru preko torte jednim brzim i sigurnim pokretom, pazeći da prekrijete cijelu površinu. Ne dirajte je! Pustite da se višak sam ocijedi.

Jednom kad se glazura stisne, pažljivo premjestite tortu na stalak. Rezultat će vas ostaviti bez daha.

Vaše Slatko Putovanje Tek Počinje

Naučiti kako ukrasiti tortu je maraton, a ne sprint. Bit će tu neuspjelih krema, krivih “dripova” i možda pokoja torta koja se nagnula kao toranj u Pisi. I to je u redu. Svaka greška je lekcija. Svaki pokušaj je korak naprijed.

Nemojte se uspoređivati s onim savršenim slikama na internetu. Uspoređujte se sa sobom od jučer. Počnite s jednostavnim tehnikama, savladajte ih, a zatim hrabro krenite dalje. Najvažnije od svega, zabavljajte se. Uživajte u procesu stvaranja nečeg lijepog i ukusnog svojim rukama. Jer na kraju dana, osmijeh na licima vaših najmilijih kada vide tortu koju ste napravili samo za njih… taj osjećaj je slađi od bilo koje kreme. Sretno ukrašavanje!

Često postavljena pitanja za – Kako Ukrasiti Tortu

fotografija koja prikazuje kako ukrasiti tortu svježim bobičastim voćem za prirodan izgled

Je li sigurno koristiti svježe cvijeće za ukrašavanje torte?

Svježe cvijeće može biti sigurno ako je jestivo i uzgojeno organski, bez kemikalija. Važno je cvijeće pažljivo oprati, osušiti i stabljike omotati cvjećarskom trakom ili umetnuti u slamku prije stavljanja na tortu, kako bi se izbjegle bakterije i toksini iz stabljika.

Kako napraviti efekt ‘drip’ na torti?

Za ‘drip’ efekt, torta mora biti hladna, a ganache ili druga tekuća krema treba biti na temperaturi od oko 32°C. Ganache se lagano gurne rubom boce ili žlicom preko ruba torte, zatim se propušta da curi niz stranice, a preostalina se može izliti po vrhu. Testirajte na manjem dijelu kako biste usavršili količinu i brzinu curenja.

Čemu služi ‘crumb coat’ i kako ga pravilno napraviti?

‘Crumb coat’ je tanak sloj kreme koji se nanosi na tortu nakon sastavljanja kako bi zarobio sve mrvice. Nakon nanošenja, torta se hladi najmanje 30 minuta, a zatim se nanosi završni sloj kreme za glatkoću. To pomaže u postizanju savršeno glatkih stranica i vrha torte.

Koji su najosnovniji alati potrebni za ukrašavanje torte?

Za početak, najvažniji alati su rotirajući stalak za tortu, offset i ravna špatula, strugač za tijesto, te vrećice za ukrašavanje s nekoliko osnovnih nastavaka. Ovi će vam omogućiti da postignete ravne, glatke i estetski privlačne rezultate.

author avatar
Jurica Sinko
Pozdrav, ja sam Jurica Šinko, osnivač stranice akako.hr. Moj poduzetnički put počeo je s online trgovinom za videoigra, koju sam kao tinejdžer izgradio u uspješan međunarodni posao. To iskustvo naučilo me najvažniju lekciju: kako prepoznati problem i ponuditi kvalitetno rješenje.
See Full Bio
social network icon social network icon
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Možda će vas zanimati

prikaz kako napraviti sladoled u aparatu za sladoled s kremastom smjesom koja se smrzava

Kako Napraviti Sladoled Kod Kuće Bez Aparata – Recepti

24 rujna, 2025
fotografija koja prikazuje kako napraviti slime s dječjim rukama koje miješaju ljepljivu sjajnu smjesu

Kako Napraviti Slime Bez Ljepila i Boraksa – Siguran Način

24 rujna, 2025
prikaz kako zgusnuti pekmez od šljiva testiranjem gustoće na poleđini kuhače

Kako Zgusnuti Pekmez Od Šljiva Koji Je Rijedak – Savjeti

24 rujna, 2025
fotografija koja prikazuje kako napraviti liker od višanja u staklenci sa šećerom i alkoholom

Kako Napraviti Liker Od Višanja – Recept Korak Po Korak

24 rujna, 2025
fotografija koja prikazuje kako jesti tunu kao savršeno pečen odrezak s rijetkom i sočnom sredinom
Morski plodovi

Kako Jesti Tunu Iz Konzerve – Najbolji Recepti i Ideje

23 rujna, 2025

Ona stoji tamo, u mračnom kutu vaše smočnice. Skromna, često zanemarena, čeka svojih pet minuta…

Jednostavan prikaz BRAT dijete banana riža pire od jabuke i tost kao prirodnih lijekova i hrane za trenutno zaustavljanje proljeva
Bolesti i simptomi

Kako Zaustaviti Proljev Odmah – Prirodni Lijekovi I Hrana

17 lipnja, 2025

Jeste li znali da prosječna odrasla osoba doživi proljev barem jednom godišnje? Iako je to…

Stranice

  • AKako
  • Kontakt
  • Linkovi
  • O nama
  • Pravila privatnosti

Želiš oglasiti svoje poduzeće?
Želiš pojačati brand awareness svojeg poduzeća ili trebaš samo pomoć u marketingu?

Pošalji nam mail!

Kupi key d.o.o
Address: Ul. Vinka Međerala 13, 42000, Varaždin
Telefon: +385 095 656 6565
Email: podrska@akako.hr

Facebook
Facebook
© 2025 akako.hr vijesti portal od kupi key.o.o

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.