Close Menu
  • ZDRAVLJE
    • Bolesti i simptomi
    • Žensko zdravlje i trudnoća
    • Lijekovi i prirodni lijekovi
    • Pregledi i dijagnostika
  • KALKULATOR
    • Znanstveni Kalkulator
    • KW u KS
    • Online Kalkulator
    • Kreditni Kalkulator
    • Izračun Postotaka
    • PDV Kalkulator
    • Kalkulator Uvoza
    • Kalkulator Datuma
    • Bruto u Neto
    • Kalkulator Kalorija
  • TEHNOLOGIJA
    • Društvene mreže
    • Mobilni uređaji i aplikacije
    • Internet i web servisi
    • E-usluge i digitalni identitet
  • FINANCIJE
    • Bankarstvo i kartice
    • Dionice i ulaganja
    • Porezi i državne naknade
    • Posao i karijera
  • HRANA I KUHANJE
    • Priprema jela
    • Voće i povrće
    • Morski plodovi
    • Slatkiši i deserti
  • ZABAVA I KULTURA
    • UČENJE
    • Vozačka dozvola i promet
    • Igre i zabava
  • RELIGIJA
    • Molitve i krunice
    • Kršćanstvo
Facebook X (Twitter) Instagram
Facebook
A Kako: Kompletan Vodič s Odgovorima na Sve Što Trebate
Prijavi Se
  • ZDRAVLJE
    • Bolesti i simptomi
    • Žensko zdravlje i trudnoća
    • Lijekovi i prirodni lijekovi
    • Pregledi i dijagnostika
  • KALKULATOR
    • Znanstveni Kalkulator
    • KW u KS
    • Online Kalkulator
    • Kreditni Kalkulator
    • Izračun Postotaka
    • PDV Kalkulator
    • Kalkulator Uvoza
    • Kalkulator Datuma
    • Bruto u Neto
    • Kalkulator Kalorija
  • TEHNOLOGIJA
    • Društvene mreže
    • Mobilni uređaji i aplikacije
    • Internet i web servisi
    • E-usluge i digitalni identitet
  • FINANCIJE
    • Bankarstvo i kartice
    • Dionice i ulaganja
    • Porezi i državne naknade
    • Posao i karijera
  • HRANA I KUHANJE
    • Priprema jela
    • Voće i povrće
    • Morski plodovi
    • Slatkiši i deserti
  • ZABAVA I KULTURA
    • UČENJE
    • Vozačka dozvola i promet
    • Igre i zabava
  • RELIGIJA
    • Molitve i krunice
    • Kršćanstvo
A Kako: Kompletan Vodič s Odgovorima na Sve Što Trebate
Home»HRANA I KUHANJE»Priprema jela
Priprema jela

Kako Se Kuha Ječam: Zdrava Žitarica Za Variva I Salate

Jurica SinkoBy Jurica Sinko13 rujna, 2025Updated:14 rujna, 202515 Mins Read
Facebook Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Telegram Email
fotografija zdjele kuhane ječmene kaše koja prikazuje kako se kuha ječam do savršene teksture
Popis sadržaja
  • Ključne Stvari Koje Trebate Znati
  • Čekaj, nije li svaki ječam isti?
    • Oljušteni ječam ili ječmena kaša: Što odabrati?
    • A što je s ječmenim pahuljicama i brašnom?
  • Koji je najbolji način za kuhanje ječma da ne bude gnjecav?
    • Trebam li ječam namakati prije kuhanja?
    • Koji je točan omjer vode i ječma?
    • Korak po korak: Kako savršeno skuhati ječam na štednjaku?
  • Mogu li ječam skuhati i na neki drugi način?
    • Ekspres lonac: Spašava li stvarno vrijeme?
    • A u pećnici? Je li to uopće moguće?
  • Zašto bih uopće trebao jesti ječam?
    • Je li ječam stvarno toliko zdrav?
    • Pomaže li kod mršavljenja?
  • U redu, skuhao sam ga. Što sad?
    • Kako od ječma napraviti bogato varivo?
    • Koje sastojke mogu dodati u salatu od ječma?
    • Može li ječam zamijeniti rižu ili tjesteninu?
  • Imam ostataka kuhanog ječma. Kako ga čuvati?
    • Za kraj…
  • Često postavljena pitanja za Kako Se Kuha Ječam

Sjećam se mirisa iz bakine kuhinje nedjeljom. Nije to bio miris pečenja ili kolača, već nešto puno dublje, zemljanije. Bio je to miris ričeta, gustog variva s ječmom, grahom i suhim mesom koje se krčkalo satima. Kao klinac, moram priznati, nisam bio najveći obožavatelj tih “čudnih zrnaca”. Uvijek sam gurao zdjelu u stranu. No, godine su prošle i danas je upravo taj miris postao sinonim za utjehu i pravu, domaću hranu.

Shvatio sam da je ječam puno više od sastojka za varivo. On je svestrana, nevjerojatno zdrava namirnica koja može obogatiti svaki jelovnik. Upravo zato sam odlučio zaroniti dublje i podijeliti s vama sve što trebate znati o tome kako se kuha ječam, bez obzira spremate li ga prvi put ili tražite nove načine da ga uključite u svoju prehranu.

Ovo je vaš potpuni vodič.

Zaboravite na gnjecavu i bezukusnu kašu. Pokazat ću vam kako dobiti savršeno kuhana, blago hrskava zrna svaki put. Proći ćemo kroz sve, od odabira prave vrste ječma do savršenih recepata koji će vas oduševiti.

Više iz kategorije Priprema jela:

Kako Napraviti Tijesto Za Pizzu

Kako Napraviti Pire Krumpir

Ključne Stvari Koje Trebate Znati

  • Nije svaki ječam isti: Oljušteni ječam (geršl ili ječmena kaša) kuha se brže, dok je cjeloviti ječam nutritivno bogatiji, ali zahtijeva duže kuhanje.
  • Pravi omjer je ključ: Osnovno pravilo za kuhanje ječma na štednjaku je 1 šalica ječma na 3 šalice tekućine (vode ili temeljca).
  • Namakanje nije obavezno, ali pomaže: Namakanje ječma nekoliko sati može skratiti vrijeme kuhanja, pogotovo za cjelovitu, neoljuštenu varijantu.
  • Svestranost je njegovo drugo ime: Kuhani ječam izvrstan je u varivima, salatama, kao zamjena za rižu ili tjesteninu te kao hranjiv doručak.
  • Čuvanje je jednostavno: Skuhani ječam možete držati u hladnjaku do 5 dana ili ga zamrznuti za kasniju upotrebu, što ga čini idealnim za planiranje obroka.

Čekaj, nije li svaki ječam isti?

Kada uđete u trgovinu i na polici vidite natpis “ječam”, vjerojatno mislite da je to to. Jedna vrsta, jedan način pripreme. Međutim, istina je malo složenija, ali i puno zanimljivija. Razumijevanje razlika između vrsta ječma prvi je korak prema kulinarskom uspjehu. Odabir prave vrste direktno će utjecati na vrijeme kuhanja, teksturu i nutritivnu vrijednost vašeg jela. To je kao da birate između bijele i integralne riže; obje su riža, ali se ponašaju i hrane tijelo na potpuno različite načine.

Stoga, prije nego što uopće upalimo štednjak, razjasnimo najveću dilemu.

Oljušteni ječam ili ječmena kaša: Što odabrati?

Ovo je najčešća dilema s kojom se susrećemo. Na policama naših trgovina najčešće ćete pronaći “ječmenu kašu” ili “geršl”. To je zapravo oljušteni ječam (eng. pearl barley). Tijekom obrade, ovom ječmu je uklonjena vanjska, nejestiva ljuska, ali i sloj mekinja. Rezultat je zrno koje se brže kuha, ima nježniju teksturu i svjetliju boju. Upravo je to onaj ječam koji je moja baka koristila za ričet. Savršen je za variva jer ispušta malo škroba i pomaže zgusnuti jelo, dajući mu onu divnu, kremastu notu. Kuha se otprilike 40 do 60 minuta.

S druge strane, imamo cjeloviti ječam (eng. hulled barley). Njemu je uklonjena samo vanjska, tvrda i neprobavljiva ljuska, dok su mekinje i klica ostali netaknuti. Zbog toga je tamniji, nutritivno bogatiji (pogotovo vlaknima) i ima čvršću, žilaviju teksturu nakon kuhanja. Njegovo kuhanje traje znatno duže, često i preko sat i pol. Ako tražite maksimalnu nutritivnu korist i ne smeta vam duža priprema i žvakaća tekstura, cjeloviti ječam je pravi izbor za vas.

Dakle, za kremasta variva i bržu pripremu, birajte geršl. Za salate gdje želite definirano zrno i maksimalnu dozu zdravlja, potražite cjeloviti ječam.

A što je s ječmenim pahuljicama i brašnom?

Da stvar bude još zanimljivija, ječam dolazi i u drugim oblicima. Ječmene pahuljice, slično kao i zobene, odličan su izbor za brzi i hranjivi doručak. Kuhaju se svega nekoliko minuta. Ječmeno brašno, pak, ima blago slatkast, orašast okus i može se koristiti kao dodatak u kruhu, palačinkama ili muffinima, dajući im dodatnu sočnost i nutritivnu vrijednost. Iako se danas nećemo detaljno baviti njima, dobro je znati da postoje, jer vam otvaraju potpuno nove kulinarske mogućnosti. Sada kada smo riješili teoriju, vrijeme je za praksu.

Koji je najbolji način za kuhanje ječma da ne bude gnjecav?

Ah, to vječno pitanje. Strah od gnjecave, prekuhane kaše mnoge odbija od pripreme žitarica kod kuće. Ali obećavam vam, uz nekoliko jednostavnih pravila, vaš će ječam biti savršen. Ne postoji samo jedan “najbolji” način, ali postoji osnovna metoda koja uvijek funkcionira i koju možete prilagoditi svojim potrebama. Tajna je u pravilnom omjeru tekućine, kontroliranoj temperaturi i, što je najvažnije, malo strpljenja.

Ne žurite s procesom.

Kuhanje ječma je maraton, a ne sprint. Dopustite zrnima da polako upiju tekućinu i omekšaju, ali da i dalje zadrže svoj oblik i onu ugodnu “al dente” teksturu. Krenimo redom.

Trebam li ječam namakati prije kuhanja?

Kratak odgovor je: ne morate, ali može pomoći. Posebno ako koristite cjeloviti, neoljušteni ječam. Namakanje preko noći (ili barem na nekoliko sati) u hladnoj vodi može skratiti vrijeme kuhanja za 15-20 minuta. Osim toga, neki tvrde da namakanje pomaže u boljoj probavljivosti žitarica. Ja osobno uvijek namočim cjeloviti ječam, ali geršl (oljušteni) često kuham direktno. Ako ste u žurbi, jednostavno ga dobro isperite i stavite kuhati. Ako imate vremena, namočite ga – ne može škoditi. Vodu od namakanja obavezno bacite i koristite svježu vodu za kuhanje.

Koji je točan omjer vode i ječma?

Zlatno pravilo koje trebate zapamtiti je 1:3. To znači da na jednu šalicu sirovog ječma (bilo koje vrste) idu tri šalice tekućine. Pod “tekućina” mislim na vodu, ali još bolji rezultat dobit ćete ako koristite temeljac – povrtni, pileći ili goveđi. Temeljac će ječmu dati punoću okusa već tijekom kuhanja, pa će kasnije zahtijevati manje začina. Meni je najdraže koristiti povrtni temeljac jer daje suptilnu slanost i dubinu, a ne nadjačava orašasti okus samog ječma. Držite se ovog omjera i na dobrom ste putu.

Korak po korak: Kako savršeno skuhati ječam na štednjaku?

Ovo je klasična metoda koja pali svaki put. Slijedite ove korake i ne možete pogriješiti.

  1. Mjerenje i ispiranje: Odmjerite željenu količinu ječma (računajte da će se volumen utrostručiti). Stavite ga u cjedilo i dobro isperite pod mlazom hladne vode. To uklanja višak škroba i eventualne nečistoće.
  2. Spajanje s tekućinom: Isprani ječam stavite u lonac. Dodajte tekućinu – 3 šalice za svaku šalicu ječma. Možete dodati i prstohvat soli i žličicu maslinovog ulja kako se zrna ne bi lijepila.
  3. Vrenje pa smanjivanje: Stavite lonac na jaku vatru i pričekajte da tekućina proključa. Čim proključa, odmah smanjite vatru na najmanje moguće. Želimo da se ječam lagano krčka, a ne da burno vrije. Sjećam se kako je baka uvijek govorila: “Pusti ga nek’ se sam čudi.” To je ta filozofija.
  4. Kuhanje i strpljenje: Poklopite lonac i pustite da se kuha. Nemojte ga otvarati svakih pet minuta. Vjerujte procesu. Za oljušteni ječam (geršl) trebat će vam oko 40-60 minuta. Za cjeloviti ječam, računajte na 60-90 minuta.
  5. Provjera i odmor: Nakon predviđenog vremena, provjerite ječam. Trebao bi upiti svu tekućinu i biti mekan, ali i dalje blago žvakać. Ako još ima tekućine, kuhajte još 5-10 minuta otklopljeno. Kada je gotov, maknite ga s vatre, poklopite i pustite da odstoji 10-15 minuta. Ovaj korak je ključan! Zrno će dodatno nabubriti i postati rahlo.
  6. Rahljenje vilicom: Na kraju, samo prođite vilicom kroz kuhani ječam kako biste razdvojili zrna. Spreman je za posluživanje!

Mogu li ječam skuhati i na neki drugi način?

Naravno! Iako je kuhanje na štednjaku najčešća metoda, moderna kuhinja nudi i neke prečace i alternativne tehnike koje vam mogu uštedjeti vrijeme ili dati malo drugačiju teksturu. Ponekad jednostavno nemamo sat vremena za stajanje uz štednjak. U tim situacijama, drugi kuhinjski aparati postaju naši najbolji prijatelji. Ako ste ljubitelj multifunkcionalnih uređaja ili jednostavno volite eksperimentirati, ove metode bi vas mogle zanimati. Svaka od njih ima svoje prednosti, ovisno o tome što vam je u tom trenutku najvažnije – brzina, praktičnost ili specifičan rezultat.

Istražimo najpopularnije alternative.

Ekspres lonac: Spašava li stvarno vrijeme?

Apsolutno! Ekspres lonac je fantastičan alat za kuhanje žitarica koje inače zahtijevaju dugo krčkanje. Značajno skraćuje vrijeme pripreme, što je idealno za radni dan. Pravila su slična, ali proces je puno brži. Isperite šalicu ječma i stavite je u ekspres lonac s 2.5 do 3 šalice tekućine (možete malo smanjiti količinu tekućine jer je isparavanje minimalno). Zatvorite lonac, dovedite ga do visokog tlaka i kuhajte.

  • Oljušteni ječam (geršl): Kuhat će se otprilike 15-20 minuta pod visokim tlakom.
  • Cjeloviti ječam: Trebat će mu oko 20-25 minuta.

Nakon kuhanja, pustite da tlak prirodno padne barem 10 minuta prije nego što ga ispustite do kraja. Rezultat je savršeno kuhan ječam u trećini vremena.

A u pećnici? Je li to uopće moguće?

Ne samo da je moguće, nego je i sjajno! Metoda pečenja, poznata kao “pilaf metoda”, osigurava da se svako zrno skuha ravnomjerno, bez miješanja i brige da će zagorjeti na dnu lonca. Ovo je moja omiljena metoda kada pripremam veću količinu ječma za planiranje obroka. Zagrijte pećnicu na 190°C. U loncu koji može ići u pećnicu (npr. od lijevanog željeza), kratko na malo ulja prepržite ječam, tek toliko da zamiriši. Zatim dodajte kipuću tekućinu (omjer 1:3). Dobro promiješajte, poklopite i stavite u pećnicu. Oljušteni ječam pecite oko 60 minuta. Rezultat je nevjerojatno rahli ječam s odvojenim zrnima, idealan za salate.

Zašto bih uopće trebao jesti ječam?

U moru modernih “superžitarica” poput kvinoje i amaranta, dobri stari ječam ponekad nepravedno padne u zaborav. A to je velika šteta. Ječam je jedna od najstarijih kultiviranih žitarica na svijetu, a naši su preci jako dobro znali zašto ga cijene. Njegova nutritivna snaga i zdravstvene dobrobiti su impresivne. Nije to samo “sirotinjska hrana” ili sastojak za zimsko varivo. To je prava nutritivna bomba koja zaslužuje redovito mjesto na našem stolu, pogotovo u današnje vrijeme kada sve više pazimo na zdravlje i kvalitetu onoga što unosimo u organizam.

Ulaganje u zdravlje počinje na tanjuru, a ječam je jedna od najboljih investicija.

Je li ječam stvarno toliko zdrav?

Itekako. Ječam je fantastičan izvor dijetalnih vlakana, pogotovo jedne posebne vrste topivih vlakana koja se zovu beta-glukani. Upravo su beta-glukani zaslužni za mnoge njegove zdravstvene prednosti. Istraživanja su pokazala da redovita konzumacija beta-glukana iz ječma može pomoći u snižavanju razine lošeg (LDL) kolesterola, što direktno doprinosi zdravlju srca i krvnih žila.

Osim vlakana, ječam je bogat i važnim mineralima kao što su selen, mangan, magnezij i fosfor. Također sadrži i vitamine B skupine, koji su ključni za energetski metabolizam. Zahvaljujući niskom glikemijskom indeksu, ječam ne uzrokuje nagle skokove šećera u krvi, što ga čini odličnim izborom za dijabetičare i sve koji paze na razinu šećera. Više o nutritivnim prednostima ječma možete pročitati u detaljnom članku s Harvard T.H. Chan School of Public Health. To je hrana koja hrani i štiti.

Pomaže li kod mršavljenja?

Ako je gubitak ili održavanje tjelesne težine vaš cilj, ječam bi vam mogao postati najbolji prijatelj. Zahvaljujući izuzetno visokom udjelu vlakana, ječam pruža dugotrajan osjećaj sitosti. Kada pojedete obrok s ječmom, vlakna u vašem probavnom sustavu bubre, usporavaju probavu i šalju mozgu signal da ste siti. To znači da ćete duže vrijeme biti bez osjećaja gladi i imat ćete manju potrebu za grickanjem između obroka. Zamijenite li rafinirane ugljikohidrate poput bijele riže ili tjestenine s ječmom, unijet ćete više nutrijenata i vlakana uz manje kalorija, što je dobitna kombinacija za svaku dijetu.

U redu, skuhao sam ga. Što sad?

Čestitam! Savladali ste osnovnu vještinu i sada pred sobom imate zdjelu savršeno kuhanog, orašastog ječma. Mogućnosti su gotovo beskrajne. Upravo me ta svestranost i natjerala da se zaljubim u ječam. Nakon godina izbjegavanja bakinog ričeta, došao je period u mom životu kada sam tražio zdravije i zasitnije opcije za ručak na poslu. Sendviči su mi dosadili, a salate me nisu držale sitim. Tada sam se sjetio ječma. Skuhao sam veću količinu za vikend i počeo eksperimentirati. Ječam, malo pečenog povrća, feta sir, maslinovo ulje… bio je to trenutak prosvjetljenja.

Bio je to početak mog “ječmenog preporoda”. Otkrio sam da ta skromna žitarica može biti platno za bezbroj kulinarskih kreacija.

Kako od ječma napraviti bogato varivo?

Variva su prirodno stanište ječma. On im daje teksturu, gustoću i onu divnu, domaću notu.

  • Klasični ričet: Nema do klasike. Dinstajte luk, dodajte korjenasto povrće (mrkva, celer, peršin), prethodno namočeni grah i ječam. Ubacite komad suhog mesa (rebra, buncek) ili kobasicu, podlijte temeljcem i kuhajte dok sve ne omekša.
  • Gljive i ječam: Šumske gljive i ječam su savršen par. Na luku dinstajte svježe ili suhe gljive, dodajte ječam, podlijte povrtnim temeljcem i s malo bijelog vina. Na kraju umiješajte žlicu kiselog vrhnja. Dobit ćete jelo slično rižotu, ali s puno više karaktera.
  • Varivo s lećom i povrćem: Za brzu i zdravu vegetarijansku opciju, kombinirajte ječam s crvenom lećom (koja se brzo kuha), dodajte puno povrća poput tikvica, paprike i rajčice, i začinite s malo dimljene paprike.

Koje sastojke mogu dodati u salatu od ječma?

Hladne salate od ječma idealne su za ljeto, za ručak na poslu ili kao prilog uz roštilj. Ohlađeni ječam pomiješajte s nekim od sljedećih sastojaka:

  • Povrće: Pečena cvjetača, brokula, batat, svježi krastavci, rajčice, paprika, ribana mrkva, kukuruz.
  • Proteini: Feta sir, kozji sir, slanutak, crveni grah, piletina s roštilja, tuna iz konzerve.
  • Dodaci za hrskavost i okus: Preprženi bademi, orasi, sjemenke suncokreta ili bundeve, svježe začinsko bilje (peršin, menta, kopar), masline, kapari.
  • Preljev: Jednostavan vinaigrette od maslinovog ulja, limunovog soka ili jabučnog octa, malo senfa i meda.

Može li ječam zamijeniti rižu ili tjesteninu?

Apsolutno, i to na mnogo načina. Sljedeći put kada radite rižoto, probajte napraviti “orzotto” ili “ječmoto” koristeći ječam. Proces je isti – postepeno dodavanje temeljca uz miješanje – samo traje malo duže. Rezultat je nevjerojatno kremasto i zasitno jelo. Kuhani ječam možete poslužiti kao jednostavan prilog uz gulaše, umake ili pečeno meso, baš kao što biste poslužili rižu ili palentu. Možete ga čak i umiješati u punjene paprike ili sarme za zdraviju i teksturno zanimljiviju verziju.

Imam ostataka kuhanog ječma. Kako ga čuvati?

Jedna od najboljih stvari kod ječma je to što se odlično čuva. Zato je idealan za “meal prep”. Kada ga jednom skuhate, možete ga koristiti danima, što vam štedi dragocjeno vrijeme. Nema potrebe kuhati ga svaki dan iznova. Ja obično nedjeljom skuham veću količinu i onda imam bazu za razna jela tijekom cijelog tjedna. Pravilno skladištenje je ključno kako bi ostao svjež i ukusan.

Pustite da se kuhani ječam potpuno ohladi na sobnoj temperaturi. Nemojte ga vrućeg stavljati u hladnjak. Zatim ga prebacite u hermetički zatvorenu posudu. Tako spremljen, u hladnjaku može stajati 3 do 5 dana. Ako ste skuhali previše, ječam se može i zamrznuti. Ohlađeni ječam rasporedite na pladanj u tankom sloju i stavite u zamrzivač na sat-dva. Kada se zrna zamrznu odvojeno, prebacite ih u vrećicu za zamrzavanje. Tako se neće slijepiti u veliku grudu. U zamrzivaču može stajati do 3 mjeseca. Kada ga želite koristiti, jednostavno ga odmrznite u hladnjaku ili na brzinu u mikrovalnoj pećnici.

Za kraj…

Nadam se da ste do sada shvatili da ječam nije samo zrno iz bakinog lonca. To je nevjerojatno svestrana, ukusna i zdrava namirnica koja čeka da je ponovno otkrijete. Od bogatih variva koja griju dušu do osvježavajućih salata koje pršte energijom, ječam nudi bezbroj mogućnosti.

Kuhanje ječma nije komplicirano. Potrebno je samo malo znanja i strpljenja. Sada kada znate razliku između vrsta, savršen omjer vode i korake za kuhanje, više nema izgovora. Isprobajte ga. Igrajte se s okusima, dodajte ga u svoja omiljena jela i dopustite da vas iznenadi. Možda i vama, kao i meni, postane omiljeni podsjetnik na toplinu doma i početak novih, zdravijih navika.

Često postavljena pitanja za Kako Se Kuha Ječam

fotografija prikazuje kako se kuha ječam kao dio bogate i zdrave juhe s povrćem

Zašto je ječam zdrav i zašto ga se isplati uključiti u prehranu?

Ječam je bogat dijetalnim vlaknima, posebno beta-glukansima, koji pomažu snižavanju lošeg kolesterola i podržavaju zdravlje srca. Također sadrži minerale poput selena, magneta, fosfora i vitamine B skupine, te ima nizak glikemijski indeks, što ga čini pogodnim za regulaciju šećera u krvi i mršavljenje. Ovo čini ječam iznimno hranjivom i korisnom namirnicom za zdraviji način života.

Koje su alternative kuhanju ječma i kako ih koristiti?

Alternativne metode uključuju kuhanje u ekspres loncu koje znatno skraćuje vrijeme, obično 15-25 minuta, ili pečenje u pećnici koje osigurava ravnomjerno kuhanje i lahko za veće količine. Tehnike poput kuhanja u pećnici ili korištenje ekspres lonca pružaju bržu i često praktičniju opciju od klasičnog kuhanja na štednjaku.

Trebam li namakati ječam prije kuhanja i zašto?

Namakanje nije obavezno, ali može skratiti vrijeme kuhanja za 15-20 minuta, osobito za cjeloviti ječam, i poboljšava probavljivost. Ako ste u žurbi, isperite ječam i odmah kuhajte, ali ako imate vremena, namočite ga preko noći u hladnoj vodi, nakon čega je važno baciti vodu od namakanja.

Kako pravilno kuhati ječam da bude savršeno kuhan, a ne gnjecav?

Za savršeno kuhan ječam, odredite omjer 1 šalica sirovog ječma na 3 šalice tekućine, isperite ga prije kuhanja, zatim zakuhajte, smanjite temperaturu na minimum i kuhajte pod poklopcem dok ne omekša, otprilike 40-60 minuta za geršl i 60-90 minuta za cjeloviti ječam. Na kraju ostavite da odstoji desetak minuta prije posluživanja.

Koje vrste ječma postoje i kako odabrati pravu za kuhanje?

Postoje dvije glavne vrste ječma: oljušteni ječam, poznat kao geršl ili ječmena kaša, koji se brže kuha i ima blagu teksturu, te cjeloviti ječam, koji sačuva mekinje i klicu te je nutritivno bogatiji, ali zahtijeva duže kuhanje. Za brza variva i kremaste juhe odaberite geršl, dok je cjeloviti ječam dobar za salate i zdrave obroke s dužim vremenom pripreme.

author avatar
Jurica Sinko
Pozdrav, ja sam Jurica Šinko, osnivač stranice akako.hr. Moj poduzetnički put počeo je s online trgovinom za videoigra, koju sam kao tinejdžer izgradio u uspješan međunarodni posao. To iskustvo naučilo me najvažniju lekciju: kako prepoznati problem i ponuditi kvalitetno rješenje.
See Full Bio
social network icon social network icon
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Možda će vas zanimati

prikaz kako pripremiti šparoge s naglaskom na uklanjanju ili lomljenju tvrdog donjeg dijela stabljike

Kako Pripremiti Šparoge: Najbolji Recepti I Brzi Savjeti

16 rujna, 2025
prikaz kako zgusnuti gulaš dodavanjem mješavine brašna i vode zaprške u lonac

Kako Zgusnuti Gulaš: Savjeti Za Savršenu Gustoću Umaka

16 rujna, 2025
prikaz kako iskoristiti stari kruh za pripremu pohanog kruha francuskog tosta u smjesi od jaja i mlijeka

Kako Iskoristiti Stari Kruh: Genijalni Recepti I Ideje

16 rujna, 2025
prikaz kako napraviti smjesu za fugiranje kamena miješanjem morta u kanti pomoću zidarske žlice

Kako Napraviti Smjesu Za Fugiranje Kamena: Upute I Omjeri

16 rujna, 2025
prikaz kako dodati kalcij u zemlju usitnjavanjem ljuski od jaja
UČENJE

Kako Dodati Kalcij U Zemlju: Prirodni Načini Za Vaš Vrt

22 rujna, 2025

Sjećam se svog prvog “pravog” vrta. Nije to bila samo posuda s pelargonijama na balkonu,…

Prikaz kako vide ljudi sa astigmatizmom opis kako nastaje zamućen vid
Pregledi i dijagnostika

Kako Vide Ljudi sa Astigmatizmom – Zamućen Vid Opis

1 srpnja, 2025

Jeste li ikada primijetili da vam se svjetla automobila noću rasipaju u zvjezdaste oblike? Ili…

Stranice

  • AKako
  • Kontakt
  • Linkovi
  • O nama
  • Pravila privatnosti

Želiš oglasiti svoje poduzeće?
Želiš pojačati brand awareness svojeg poduzeća ili trebaš samo pomoć u marketingu?

Pošalji nam mail!

Kupi key d.o.o
Address: Ul. Vinka Međerala 13, 42000, Varaždin
Telefon: +385 095 656 6565
Email: podrska@akako.hr

Facebook
Facebook
© 2025 akako.hr vijesti portal od kupi key.o.o

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.