Close Menu
  • ZDRAVLJE
    • Bolesti i simptomi
    • Žensko zdravlje i trudnoća
    • Lijekovi i prirodni lijekovi
    • Pregledi i dijagnostika
  • KALKULATOR
    • Znanstveni Kalkulator
    • KW u KS
    • Online Kalkulator
    • Kreditni Kalkulator
    • Izračun Postotaka
    • PDV Kalkulator
    • Kalkulator Uvoza
    • Kalkulator Datuma
    • Bruto u Neto
    • Kalkulator Kalorija
  • TEHNOLOGIJA
    • Društvene mreže
    • Mobilni uređaji i aplikacije
    • Internet i web servisi
    • E-usluge i digitalni identitet
    • Automobili i Vozila
  • FINANCIJE
    • Bankarstvo i kartice
    • Dionice i ulaganja
    • Porezi i državne naknade
    • Posao i karijera
  • HRANA I KUHANJE
    • Priprema jela
    • Voće i povrće
    • Morski plodovi
    • Slatkiši i deserti
  • ZABAVA I KULTURA
    • Znanost i Opće Znanje
    • UČENJE
    • Vozačka dozvola i promet
    • Igre i zabava
    • Čišćenje i Održavanje Kućanstva
  • RELIGIJA
    • Molitve i krunice
    • Kršćanstvo
    • Vjerske prakse
Facebook X (Twitter) Instagram
Facebook
A Kako: Kompletan Vodič s Odgovorima na Sve Što Trebate
Prijavi Se
  • ZDRAVLJE
    • Bolesti i simptomi
    • Žensko zdravlje i trudnoća
    • Lijekovi i prirodni lijekovi
    • Pregledi i dijagnostika
  • KALKULATOR
    • Znanstveni Kalkulator
    • KW u KS
    • Online Kalkulator
    • Kreditni Kalkulator
    • Izračun Postotaka
    • PDV Kalkulator
    • Kalkulator Uvoza
    • Kalkulator Datuma
    • Bruto u Neto
    • Kalkulator Kalorija
  • TEHNOLOGIJA
    • Društvene mreže
    • Mobilni uređaji i aplikacije
    • Internet i web servisi
    • E-usluge i digitalni identitet
    • Automobili i Vozila
  • FINANCIJE
    • Bankarstvo i kartice
    • Dionice i ulaganja
    • Porezi i državne naknade
    • Posao i karijera
  • HRANA I KUHANJE
    • Priprema jela
    • Voće i povrće
    • Morski plodovi
    • Slatkiši i deserti
  • ZABAVA I KULTURA
    • Znanost i Opće Znanje
    • UČENJE
    • Vozačka dozvola i promet
    • Igre i zabava
    • Čišćenje i Održavanje Kućanstva
  • RELIGIJA
    • Molitve i krunice
    • Kršćanstvo
    • Vjerske prakse
A Kako: Kompletan Vodič s Odgovorima na Sve Što Trebate
Home»ZABAVA I KULTURA»UČENJE
UČENJE

Kako Razbistriti Vodu U Bazenu – Brze Metode Djeluju

Jurica SinkoBy Jurica Sinko25 listopada, 202517 Mins Read
Facebook Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Telegram Email
kako razbistriti vodu u bazenu

Pozoveš prijatelje na roštilj i kupanje za vikend. Cijeli tjedan se veseliš, pripremaš meso, kupuješ piće. Sunce sja. I onda, u subotu ujutro, pogledaš u bazen.

Katastrofa.

Voda je mutna. Mliječna. Ne vidiš dno. Entuzijazam ti naglo pada i hvata te panika. Zvuči poznato? Vjerujte mi, prošao sam to. Ništa ne može pokvariti raspoloženje kao prljav i mutan bazen.

Dobra vijest? Gotovo svaki problem mutne vode može se riješiti. Brzo.

Loša vijest? Morate djelovati odmah i morate znati što radite. Voda u bazenu je osjetljiv ekosustav i jednostavno bacanje kemikalija ‘od oka’ često samo pogorša stvar.

Ovaj vodič je napisan iz osobnog iskustva, frustracija i na kraju, pobjeda nad mutnom vodom. Provest ću vas korak po korak kroz dijagnostiku i rješenja. Pokazat ću vam kako razbistriti vodu u bazenu koristeći metode koje stvarno djeluju. Nećemo samo ‘maskirati’ problem; pronaći ćemo uzrok i riješiti ga.

Krenimo.

Više iz kategorije UČENJE

Kako se Nanosi Impregnacija na Zidove

Kako Izgleda Glasački Listić

Sadržaj članka

Toggle
  • Ključni Koraci za Povratak Kristalno Čiste Vode
  • Zašto mi je voda u bazenu uopće postala mutna?
    • Je li kriva loša kemija? (pH i Klor)
    • Što ako su krive sitne čestice koje filter ne može uhvatiti?
    • Mogu li alge biti početni problem?
    • Je li problem u filtraciji?
  • Prvi korak koji nikada ne smijete preskočiti: Što mi test traka govori?
    • Kako ispravno očitati pH vrijednost i zašto je ona ‘kraljica’ bazena?
    • Što znači ‘slobodni klor’ naspram ‘ukupnog klora’?
    • Alkalitet (TA) – zaboravljeni heroj stabilnosti vode?
    • A što je s tvrdoćom vode (kalcij)? Može li to zamutiti vodu?
  • Moja voda je mliječna, što sad? Vodič za ‘brzo bistrenje’
    • Upoznajte flokulant (ili bistrilo): Kako ‘lijepi’ sitne čestice?
    • Korak-po-korak: Kako pravilno koristiti flokulant?
    • Koja je razlika između flokulanta i koagulanta (kartuša za bistrenje)?
    • Usisavanje ‘groblja’ čestica s dna: Kako to učiniti, a da ne dignete oblak?
  • Voda mi vuče na zeleno! Je li vrijeme za ‘šok’ tretman?
    • Što je točno ‘šok kloriranje’ i kako se razlikuje od redovnog kloriranja?
    • Kada je najbolje vrijeme za šokiranje bazena?
    • Moja priča o ‘zelenoj močvari’
    • Što nakon šokiranja?
  • A što ako je moj filter ‘zagušen’?
    • Pješčani filter: Kako i kada raditi ‘backwash’ (protuispiranje)?
    • Kartušasti filter: Je li dovoljno samo ga isprati crijevom?
    • Koliko dugo dnevno pumpa mora raditi da bi voda bila bistra?
  • Preventiva je bolja od liječenja: Kako održati vodu kristalno čistom cijele sezone?
  • Strpljenje je ključ uspjeha
  • Često postavljena pitanja – Kako Razbistriti Vodu U Bazenu
    • Zašto je moja bazenska voda mutna?
    • Što je šok kloriranje i kada ga trebam napraviti?
    • Kako mogu provjeriti kemijski parametar svog bazena?
    • Kako koristiti flokulant za bistrenje vode?
    • Kako održavati vodu čisto i tijekom cijele sezone?

Ključni Koraci za Povratak Kristalno Čiste Vode

Evo brzog pregleda onoga što je najvažnije zapamtiti. Detalje ćemo proći kasnije u članku.

  • Testiranje je temelj svega: Ne možete riješiti problem ako ne znate što ga uzrokuje. Mutna voda je simptom, a test traka ili digitalni tester je vaš dijagnostički alat.
  • pH je kralj: Ako vam pH vrijednost nije u rasponu od 7.2 do 7.6, nijedna druga kemikalija (posebno klor) neće raditi ispravno. To je prvi parametar koji podešavate. Uvijek.
  • Šok kloriranje je vaš ‘reset’ gumb: Ovo je proces dodavanja velike količine klora odjednom kako bi se uništile bakterije, alge i drugi organski kontaminanti koji uzrokuju mutnoću.
  • Filtracija je mišićna snaga: Kemikalije ubijaju, ali filter uklanja. Vaša pumpa i filter moraju raditi prekovremeno kako bi fizički izbacili ‘mrtve’ čestice iz vode.
  • Strpljenje i flokulant su vaši saveznici: Ponekad su čestice premale da bi ih filter uhvatio. Tada na scenu stupaju sredstva za bistrenje (flokulanti) koja te čestice ‘lijepe’ u veće nakupine.

Zašto mi je voda u bazenu uopće postala mutna?

Prije nego što počnemo bacati kemikalije, moramo razumjeti neprijatelja. Mutna voda nije jedan problem; to je obično kombinacija više faktora. Zamislite to kao savršenu oluju loših uvjeta.

U 90% slučajeva, jedan od ova četiri ‘jahača apokalipse’ bazena je krivac.

Je li kriva loša kemija? (pH i Klor)

Ovo je uvjerljivo najčešći razlog. Voda može izgledati savršeno, ali ako kemijski parametri pobjegnu kontroli, mutnoća je pitanje sati, ne dana.

Ključni problem je odnos između pH i klora. Ako vam je pH previsok (iznad 7.8), klor koji dodajete postaje drastično manje učinkovit. Možete doslovno imati tablete klora u skimeru, a da on “ne radi”. Zašto? Visoki pH “zaključava” klor u neaktivan oblik.

Kada klor postane neaktivan, prvi gosti koji dolaze na zabavu su bakterije i alge. Njihov brzi rast i organski otpad koji stvaraju prvi su znakovi mutne vode.

S druge strane, ako je klor prenizak, čak i uz savršen pH, jednostavno nema dovoljno “vojnika” da se bore protiv zagađivača. Kiša, lišće, znoj, kreme za sunčanje… sve to “jede” slobodni klor.

Što ako su krive sitne čestice koje filter ne može uhvatiti?

Ponekad je kemija u redu, ali voda je i dalje… mliječna. Nije zelena, samo je bez sjaja.

To se često događa kada su u vodi suspendirane iznimno fine čestice. To može biti prašina, pelud, ostaci krema za sunčanje, mrtve stanice algi nakon šokiranja ili čak sitni ostaci kalcija.

Problem je što su te čestice toliko sitne (mikroskopske) da jednostavno prolaze ravno kroz vaš filter. Vaš pješčani ili kartušasti filter može hvatati čestice do određene veličine, ali ove su premale. Voda cirkulira, ali se ne bistri. Osjećate se kao da pumpa radi uzalud.

Mogu li alge biti početni problem?

Apsolutno. Prije nego što voda postane vidljivo zelena, ona prolazi kroz fazu mutnoće. Alge su mikroskopske biljke. Kad se počnu nekontrolirano razmnožavati (tzv. “cvjetanje algi”), voda prvo postane mutna, blago zelenkasta ili žućkasta.

Ako primijetite da su zidovi bazena postali skliski ili ljigavi na dodir, čak i ako je voda još uvijek relativno prozirna, to je alarm. To je biofilm koji alge stvaraju prije nego što preuzmu cijeli bazen. Ako ne reagirate u toj fazi, probudit ćete se s močvarom.

Je li problem u filtraciji?

Možete imati savršenu kemiju, ali ako voda ne cirkulira, imate problem. Cirkulacija je ključna.

Prvo, koliko dugo vaša pumpa radi? U jeku sezone, pumpa bi trebala raditi najmanje 8-10 sati dnevno. Neki stručnjaci preporučuju i 12. Cilj je da se sva voda u bazenu filtrira barem dva do tri puta dnevno. Ako štedite na struji i pumpa radi samo 4 sata, stvarate idealne uvjete za probleme.

Drugo, kada ste zadnji put očistili filter? Zagušen filter ne može raditi svoj posao. Ako imate pješčani filter, pritisak na manometru će vam reći kada je vrijeme za ‘backwash’ (protuispiranje). Ako je pritisak znatno viši od normalnog, filter je pun prljavštine i voda jedva prolazi kroz njega.

Prvi korak koji nikada ne smijete preskočiti: Što mi test traka govori?

U redu, utvrdili smo moguće krivce. Sada je vrijeme za dijagnozu. Bilo kakvo rješavanje problema “na slijepo” je bacanje novca i vremena.

Trebate tester. Bilo da koristite jeftine test trake (listiće), komplet s reagensima (kapljicama) ili skuplji digitalni tester, ovaj korak je temelj svega.

Kako ispravno očitati pH vrijednost i zašto je ona ‘kraljica’ bazena?

Uvijek prvo gledajte pH. Uvijek.

Idealna pH vrijednost za bazensku vodu je između 7.2 i 7.6. Zašto baš taj raspon? Dva su ključna razloga. Prvo, to je raspon koji je najugodniji za ljudsku kožu i oči (sličan pH naših suza).

Drugo, i puno važnije za bistrinu vode, to je raspon u kojem je klor najučinkovitiji.

  • Ako je pH previsok (iznad 7.8): Klor postaje neaktivan. Voda vas može “peći” za oči, a na zidovima se može početi stvarati kamenac. Ovo je čest uzrok mliječne vode. Za spuštanje pH vrijednosti koristi se “pH minus” granulat ili tekućina (natrijev bisulfat ili klorovodična kiselina).
  • Ako je pH prenizak (ispod 7.0): Voda postaje kisela. To je također loše. Klor postaje preagresivan i prebrzo hlapi. Voda može nagrizati metalne dijelove bazena (ljestve, vijke) i iritirati kožu. Za podizanje pH vrijednosti koristi se “pH plus” (natrijev karbonat).

Dakle, prije bilo kakvog dodavanja klora, algicida ili flokulanta, namjestite svoj pH.

Što znači ‘slobodni klor’ naspram ‘ukupnog klora’?

Mnogi početnici rade ovu grešku. Vide da na test traci “ima klora” i misle da je sve u redu. Ali morate razlikovati dvije vrste klora.

Slobodni klor (Free Chlorine – FC): Ovo je “dobar” klor. To su aktivni vojnici, klor koji je slobodan i spreman uništiti bakterije, alge i organske tvari. Želite da je ova vrijednost uvijek između 1.0 i 3.0 ppm (parts per million).

Ukupni klor (Total Chlorine – TC): Ovo je zbroj slobodnog klora I “vezanog” klora.

Vezani klor (Combined Chlorine – CC): Ovo je “loš” klor, poznat i kao kloramin. To je klor koji je već odradio svoj posao – vezao se za znoj, urin, ulja i bakterije. Kloramini su ono što uzrokuje onaj “miris bazena” koji svi pogrešno povezuju s čistom vodom. Ironično, jak miris klora znači da vam nedostaje slobodnog klora. Kloramini su neučinkoviti, iritiraju oči i kožu, i doprinose mutnoj vodi.

Vaš cilj: Vrijednost vezanog klora (TC – FC) mora biti što bliže nuli, idealno ispod 0.5 ppm. Ako je razlika velika, to je siguran znak da vam treba šok kloriranje.

Alkalitet (TA) – zaboravljeni heroj stabilnosti vode?

Ukupna lužnatost (Total Alkalinity ili TA) je parametar koji mnogi zanemaruju, a ključan je. TA djeluje kao “amortizer” za vaš pH.

Ako vam je TA u idealnom rasponu (obično 80-120 ppm), on će “čuvati” vaš pH stabilnim. To znači da kiša, dodavanje kemikalija ili ulazak kupača neće uzrokovati divlje skokove ili padove pH vrijednosti.

Ako vam je TA prenizak, pH će vam “skakati” gore-dolje kao lud. Nećete ga moći kontrolirati. Ako je TA previsok, bit će vam jako teško uopće promijeniti pH (tzv. “pH lock”).

Mnogi “pH minus” i “pH plus” preparati utječu i na alkalitet. Pravilo je: prvo namjestite alkalitet, a tek onda fino podesite pH.

A što je s tvrdoćom vode (kalcij)? Može li to zamutiti vodu?

Apsolutno. Ovo je posebno važno ako živite u području s “tvrdom” vodom, bogatom kalcijem.

Tvrdoća kalcija (Calcium Hardness – CH) trebala bi biti u rasponu od 200-400 ppm.

Ako je voda premekana (prenizak CH), može postati agresivna i nagrizati fuge u bazenima s pločicama.

Ako je voda pretvrda (previsok CH), pogotovo u kombinaciji s visokim pH, kalcij će se početi izlučivati iz vode i stvarati kamenac na stijenkama. Još gore, može se izlučivati u obliku sitnih, finih kristala koji plutaju vodom, dajući joj klasičan “mliječni” izgled. To se često događa pri naglom zagrijavanju vode.

Moja voda je mliječna, što sad? Vodič za ‘brzo bistrenje’

Recimo da ste testirali vodu. Vaš pH je u redu (7.4), slobodni klor je dobar (2.0 ppm), ali voda je i dalje mutna, mliječna, bez života.

To znači da je vaš problem mehaničke prirode: sitne čestice koje filter ne hvata.

Ovdje na scenu stupa vaš najbolji prijatelj (i ponekad noćna mora): flokulant.

Upoznajte flokulant (ili bistrilo): Kako ‘lijepi’ sitne čestice?

Sredstva za bistrenje (bilo koagulanti ili flokulanti) rade na jednostavnom principu. Ona su kao magnet za prljavštinu.

Kada ih dodate u vodu, ona djeluju tako da neutraliziraju električni naboj sitnih čestica zbog kojeg se one međusobno odbijaju. Jednom kada je naboj neutraliziran, te sitne čestice počinju se međusobno spajati i “lijepiti” jedna za drugu.

Tako od milijun mikroskopskih čestica koje filter ne vidi, dobijete nekoliko tisuća većih “pahulja” koje filter sada može uhvatiti ili koje su dovoljno teške da padnu na dno bazena.

Korak-po-korak: Kako pravilno koristiti flokulant?

Ovdje ljudi najčešće griješe i tu dolazi do frustracija. Sjećam se prvi put kad sam koristio flokulant. Mislio sam ‘što više, to bolje’. Logično, zar ne? Pogrešno.

Sutradan sam na dnu bazena imao nešto što je izgledalo kao oblaci od želatine. Bio je to nered. Trebalo mi je cijelo jutro da to usisam, pazeći da ne zamutim sve ponovno. Lekcija naučena: strpljenje i precizno doziranje su ključ.

Evo ispravnog postupka za tekući flokulant:

  1. Provjerite pH: Ponavljam opet. Ako pH nije između 7.2 i 7.6, flokulant neće raditi dobro. Podesite ga.
  2. Stavite ventil filtera na ‘RECIRKULACIJA’ (RECIRCULATE/CIRCULATE): Ovo je izuzetno važno. Ne želite da flokulant ide u vaš pješčani filter; želite da se samo promiješa s vodom u bazenu.
  3. Dozirajte flokulant: Slijedite upute proizvođača. Obično se razrijedi u kanti vode i polako izlijeva po rubu bazena dok pumpa radi.
  4. Ostavite pumpu da radi: Pustite pumpu da radi na ‘Recirkulacija’ sat-dva. Toliko je potrebno da se kemikalija ravnomjerno rasporedi po cijelom bazenu.
  5. Ugasite pumpu: Potpuno ugasite pumpu.
  6. Čekajte: Ovo je dio koji zahtijeva strpljenje. Morate ostaviti bazen da miruje, potpuno miruje, najmanje 8-12 sati. Najbolje je ovo napraviti navečer i ostaviti preko noći.
  7. Rezultat: Ujutro biste trebali imati kristalno čistu vodu na vrhu i “tepih” prljavštine (pahulje) na dnu bazena.

Koja je razlika između flokulanta i koagulanta (kartuša za bistrenje)?

Često ćete u trgovinama vidjeti i “kartuše za bistrenje” (koagulante) koje se stavljaju u skimer.

  • Flokulant (tekući): Djeluje brzo, stvara velike, teške pahulje koje padaju na dno. Zahtijeva gašenje pumpe i ručno usisavanje na ‘waste’ (pražnjenje). Koristi se za brze, hitne intervencije.
  • Koagulant (kartuše/tablete): Djeluje sporije. On stvara manje pahulje koje su dovoljno velike da ih filter uhvati. Stavlja se u skimer i pumpa mora raditi cijelo vrijeme (na ‘FILTRACIJA’). Ovo je više za održavanje bistrine nego za rješavanje katastrofe.

Usisavanje ‘groblja’ čestica s dna: Kako to učiniti, a da ne dignete oblak?

Dakle, jutro je, voda je bistra, dno je prljavo. Posljednji korak.

Ne možete samo gurnuti automatski usisavač (robota). On će samo dići taj oblak natrag u vodu. Morate koristiti ručni usisavač (četka s crijevom koja se spaja na skimer).

  1. Spojite usisavač.
  2. Ključni korak: Stavite ventil vašeg filtera na ‘WASTE’ ili ‘PRAŽNJENJE’.
  3. Zašto? Ne želite da ta koncentrirana prljavština ide u vaš filter. Želite je usisati i izbaciti ravno iz bazena, u kanalizaciju.
  4. Polako, jaaaako polako, usisavajte dno. Nježni pokreti. Ako idete prebrzo, dići ćete oblak i sav trud je bio uzaludan.
  5. Da, izgubit ćete nešto vode iz bazena. To je cijena bistrine. Nakon što ste gotovi, dopunite bazen svježom vodom i ponovno provjerite kemikalije.

Voda mi vuče na zeleno! Je li vrijeme za ‘šok’ tretman?

Ako je vaša voda ne samo mutna, nego ima i zelenu, žutu ili čak smeđu nijansu, imate posla s algama. Ako su zidovi skliski, imate alge.

Ovdje flokulant neće pomoći. Prvo morate ubiti napasnike. A za to vam treba teško naoružanje: šok kloriranje.

Što je točno ‘šok kloriranje’ i kako se razlikuje od redovnog kloriranja?

Šok kloriranje (ili superkloriranje) je jednostavno dodavanje velike količine klora odjednom. Cilj nije podići slobodni klor na 3 ppm, već ga podići na 10, 20, ili čak 30 ppm, ovisno o težini problema.

Ova masivna doza klora radi dvije stvari:

  1. Trenutno ubija sve živo: alge, bakterije, viruse.
  2. Uništava (oksidira) kloramine (onaj “loš” vezani klor), oslobađajući sustav i vraćajući mu svježinu.

Koristi se brzi, granulirani klor (obično kalcijev hipoklorit ili natrijev dikloroizocijanurat).

Kada je najbolje vrijeme za šokiranje bazena?

Uvijek, ali uvijek, radite šok tretman navečer ili u sumrak.

Razlog je sunce. UV zrake sunca izuzetno brzo razgrađuju i troše slobodni klor. Ako napravite šok usred bijela dana, sunce će “pojesti” velik dio klora prije nego što on stigne odraditi posao.

Kada to napravite navečer, dajete kloru cijelu noć da nesmetano radi i uništava kontaminante.

Moja priča o ‘zelenoj močvari’

Ovo mi se dogodilo jednom kad smo se vratili s mora nakon dva tjedna. Pumpa je imala kvar na timeru i nije radila. Ono što sam zatekao bio je prizor iz horor filma. Bazen je bio tamno zelen. Neproziran.

Prva reakcija bila je očaj i misao da moram ispustiti svu vodu. Ali odlučio sam pokušati.

  1. Prvo, mrežicom sam izvadio svo lišće i fizičku prljavštinu s dna (koliko sam mogao napipati).
  2. Zatim sam uzeo četku za alge i doslovno izribao svaki centimetar zida i poda. Ovo je ključno – morate fizički “razbiti” zaštitni sloj algi da bi klor mogao prodrijeti.
  3. Navečer, kad je sunce zašlo, napravio sam trostruki šok klorom. Dodao sam triput više klora nego što proizvođač preporučuje za normalni šok.
  4. Ostavio sam pumpu da radi na ‘FILTRACIJA’ 48 sati bez prestanka.
  5. Nakon 24 sata, voda više nije bila zelena. Postala je mliječno bijela. To je bio dobar znak! Značilo je da su alge mrtve i sada njihovi ostaci plutaju vodom.
  6. Tijekom ta dva dana, radio sam ‘backwash’ filtera dva puta jer se brzo punio mrtvim algama (pritisak na manometru je skakao).
  7. Nakon 48 sati, kad se razina klora malo smirila, došao je na red flokulant (postupak koji sam gore opisao) da pokupi te sitne mrtve alge.
  8. Usisavanje na ‘waste’ i… bazen je bio spašen.

Bio je to posao, ali je uspjelo.

Što nakon šokiranja?

Nakon što ste šokirali bazen, pumpa mora raditi. I to dugo. Minimalno 24 sata bez prestanka. Vaš filter sada mora prikupiti sve te mrtve ostatke. Očekujte da ćete morati čistiti filter (raditi backwash ili ispirati kartušu) češće nego inače.

Važno upozorenje: Nakon šokiranja, razina klora bit će izuzetno visoka. Ne ulazite u bazen dok se razina slobodnog klora ne spusti natrag u siguran raspon (ispod 3-4 ppm).

A što ako je moj filter ‘zagušen’?

Sva kemija svijeta vam neće pomoći ako srce vašeg bazena – sustav za filtraciju – ne radi ispravno.

Kemikalije ubijaju. Filter uklanja. Morate imati oboje.

Pješčani filter: Kako i kada raditi ‘backwash’ (protuispiranje)?

Ako imate pješčani filter, na njemu se nalazi manometar (mjerač pritiska). Kada prvi put pokrenete filter s čistim pijeskom, zabilježite taj “normalni” pritisak.

Kako se filter puni prljavštinom, otpor protoku vode raste, a time raste i pritisak na manometru. Kada pritisak poraste za otprilike 25-30% iznad normalnog (ili kako već proizvođač navodi), vrijeme je za ‘backwash’ ili protuispiranje.

To je proces gdje okretanjem ventila puštate vodu u suprotnom smjeru kroz filter, izbacujući nakupljenu prljavštinu van u kanalizaciju. Redoviti backwash je ključan za održavanje protoka i bistrine.

Kartušasti filter: Je li dovoljno samo ga isprati crijevom?

Kartušasti filteri filtriraju finije čestice od pijeska, ali zahtijevaju više ručnog rada. Kada pritisak poraste (ili protok na mlaznicama oslabi), morate ugasiti pumpu, izvaditi uložak (kartušu) i temeljito ga isprati jakim mlazom vode iz vrtnog crijeva.

Ponekad samo ispiranje nije dovoljno, pogotovo ako se u naborima nakupila masnoća (kreme za sunčanje, ulja). Tada je potrebno potopiti uložak u posebnu otopinu za čišćenje filtera. S vremenom, kartuše se istroše i potrebno ih je zamijeniti.

Koliko dugo dnevno pumpa mora raditi da bi voda bila bistra?

Kao što sam spomenuo, minimalno 8-10 sati u 24 sata. Cijelu količinu vode u bazenu treba okrenuti barem dva puta. Ljudi koji misle da će uštedjeti tako da pumpa radi 3 sata dnevno, na kraju potroše puno više na kemikalije za rješavanje problema koje su sami stvorili.

Pumpa mora raditi. Točka.

Preventiva je bolja od liječenja: Kako održati vodu kristalno čistom cijele sezone?

Kada konačno dobijete tu savršenu, kristalno čistu vodu, želite da tako i ostane. Tajna nije u hitnim intervencijama, već u dosljednoj rutini.

Evo što trebate raditi:

  • Testirajte vodu svakih 2-3 dana. Uhvatit ćete probleme (poput skoka pH) prije nego što postanu vidljivi.
  • Redovito čistite košare. Ispraznite košaru skimera i košaru na pumpi. Ako su pune lišća, protok je slab.
  • Četkajte zidove i pod jednom tjedno. Čak i ako izgleda čisto. Time sprječavate da se biofilm algi uopće uhvati.
  • Redovito usisavajte bazen. Bilo ručno ili robotskim usisavačem.
  • Koristite algicid preventivno. Nakon što ste riješili problem s algama, mala doza algicida svaki tjedan (ili nakon jake kiše) može spriječiti njihov povratak.
  • Tuširajte se prije ulaska. Znam, zvuči kao pravilo s javnog bazena, ali ima smisla. Znoj, dezodoransi, kreme, ulja… sve to “jede” klor. Brzo tuširanje ispire većinu toga s tijela i drastično smanjuje opterećenje na vašu kemiju.

Za dodatne, stručne informacije o održavanju kvalitete vode u bazenima, uvijek je dobro konzultirati i smjernice stručnih institucija, poput onih koje pruža Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Strpljenje je ključ uspjeha

Put do bistre vode ponekad se čini kao borba. Ali zapamtite, voda nije postala mutna u jednom satu (osim ako niste prosuli nešto u nju), pa se neće ni razbistriti u jednom satu.

Proces rješavanja mutne vode, pogotovo nakon algi, može trajati dva do tri dana. Zahtijeva testiranje, podešavanje, šokiranje, filtriranje i na kraju, usisavanje.

Nemojte odustati. Slijedite korake, budite metodični i ne preskačite faze. Nagrada – onaj savršeni, kristalno čisti bazen koji vas poziva na kupanje – vrijedi svakog truda.

Često postavljena pitanja – Kako Razbistriti Vodu U Bazenu

Zašto je moja bazenska voda mutna?

Mutna voda u bazenu je obično rezultat kombinacije faktora poput nepravilne kemije vode, neadekvatne filtracije, alge ili sitnih čestica koje filter ne može ukloniti.

Što je šok kloriranje i kada ga trebam napraviti?

Šok kloriranje je dodavanje velike količine klora odjednom za uništavanje alga, bakterija i kloramina, idealno u večernjim satima ili u sumrak da bi klor mogao nesmetano djelovati.

Kako mogu provjeriti kemijski parametar svog bazena?

Koristite test trake ili digitalni tester da biste odredili pH, klor, alkalitet i tvrdoću vode te tako dijagnosticirali uzroke mutnoće.

Kako koristiti flokulant za bistrenje vode?

Prvo provjerite pH, zatim uključite cirkulaciju i dodajte flokulant prema uputama, ostavite da radi nekoliko sati, zatim ugasite i ostavite da miruje 8-12 sati za postizanje čiste vode.

Kako održavati vodu čisto i tijekom cijele sezone?

Redovito testirajte vodu svakih 2-3 dana, čistite košare, četkajte zidove, redovito usisavajte, koristite preventivni algicid i tuširajte se prije ulaska u bazen.

author avatar
Jurica Sinko
Pozdrav, ja sam Jurica Šinko, osnivač stranice akako.hr. Moj poduzetnički put počeo je s online trgovinom za videoigra, koju sam kao tinejdžer izgradio u uspješan međunarodni posao. To iskustvo naučilo me najvažniju lekciju: kako prepoznati problem i ponuditi kvalitetno rješenje.
See Full Bio
social network icon social network icon
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Možda će vas zanimati

kako kupovati preko amazona u hrvatskoj

Kako Kupovati Preko Amazona U Hrvatskoj | Vodič

30 studenoga, 2025
kako se računa struja s brojila

Kako Se Računa Struja S Brojila: Obračun Potrošnje

30 studenoga, 2025
kako dati psa u azil

Kako Dati Psa U Azil: Procedura i Što Trebate Znati

29 studenoga, 2025
polarna svjetlost

Polarna Svjetlost | Što Je To I Kako Nastaje (Aurora)

9 studenoga, 2025
Osoba prakticira metodu mućkanja ulja u ustima za prirodnu obnovu i zdravlje zubnog mesa
Bolesti i simptomi

Kako Vratiti Zubno Meso Prirodno – Desni Zdrave Opet

18 lipnja, 2025

Jeste li ikada, dok perete zube, zastali i promotrili svoj osmijeh malo bolje u ogledalu?…

figurica na monopoly ploči koja se nalazi na najskupljem posjedu s hotelom
Igre i zabava

Kako Se Igra Monopoly: Službena Pravila I Strategije

8 rujna, 2025

Jeste li znali da je najduža partija Monopolyja u povijesti trajala čak 70 dana? Iako…

Stranice

  • AKako
  • Kontakt
  • Linkovi
  • O nama
  • Pravila privatnosti

Želiš oglasiti svoje poduzeće?
Želiš pojačati brand awareness svojeg poduzeća ili trebaš samo pomoć u marketingu?

Pošalji nam mail!

Kupi key d.o.o
Address: Ul. Vinka Međerala 13, 42000, Varaždin
Telefon: +385 095 656 6565
Email: podrska@akako.hr

Facebook
Facebook
© 2025 akako.hr vijesti portal od kupi key.o.o

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.